Araştırmada Kıbrıslı gönüllü araştırmacılar, KKTC'de kullanılan Sinovac, Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca aşılarını ve tek doz takviye aşı sonrası antikor seviyelerini karşılaştırdı. Etik Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırma, bu üç aşıyı boylamsal olarak eşzamanlı değerlendiren dünyadaki ilk çalışma olarak literatüre girdi.

Yeni Düzen gazetesinin haberine göre, 1 Mart – 30 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılan araştırmaya, ileriye dönük, zaman içinde birçok kez değerlendirme çerçevesinde 413 gönüllü katıldı. Aşı gruplarındaki kişilerden ikinci dozlarından 1 ay ve 3 ay sonra kan örneklerinin alındığı, kişisel sağlık bilgileri ve aşı yan etkilerinin çalışma anketi aracılığıyla toplandığı vurgulandı.

Araştırmanın esas amacı, “iki dozdan oluşan Sinovac, Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca aşıları sonrası ‘immunoglobulin G’ antikor seviyelerinin karşılaştırması ve 3 aylık zaman dilimi içinde değişimin göreceli olarak incelenmesi” olarak açıklandı.

EN YÜKSEK ANTİKOR CEVABINI PFIZER/BIONTECH AŞISI VERDİ  

Araştırmaya göre, aşıya en yüksek oranda ve seviyede antikor cevabı Pfizer/BioNTech aşısı ile görüldü, Pfizer aşısını, AstraZeneca ve son olarak da Sinovac takip etti.

ANTİKOR SEVİYESİNDE EN HIZLI DÜŞÜŞÜ SINOVAC GÖSTERDİ

İkinci doz sonrası 3 aylık zaman diliminde, antikor seviyesindeki en hızlı ortalama düşüşü Sinovac grubunun gösterdiği, bunu AstraZeneca ve son olarak Pfizer/BioNTech’in takip ettiği ortaya çıktı.

60 YAŞ VE ÜZERİNDE, İKİNCİ DOZDAN 3 AY SONRA ANTİKOR ORANI PFIZER’DE YÜZDE 100

60 yaş ve üzeri kişilerde, ikinci dozdan 3 ay sonra, kanda ölçülebilen (pozitif) aktif antikor oranının Pfizer/BioNTech grubunda yüzde 100, AstraZeneca grubunda yüzde 90 ve Sinovac grubunda yüzde 60 olarak gözlemlendiği belirtildi.

'YÜKSEK YAŞ GRUBUNDAKİ ERKEKLERDE ANTİKOR SEVİYELERİ DAHA DÜŞÜK'

Araştırmaya göre, aşılar arası farklılıklara ek olarak, erkeklerde daha yüksek yaş gruplarında ve aşı sonrası geçen zamanla daha düşük antikor seviyelerinin gözlemlendiği kaydedildi.

YAN ETKİDE ASTRAZENECA BİRİNCİ SIRADA 

Araştırmada, hafif ve orta şiddetteki yan etki oranları da değerlendirildi. Buna göre; Sinovac grubunda yüzde 50, Pfizer/BioNTech grubunda yüzde 77 ve AstraZeneca grubunda (ilk dozdan sonra)  yüzde 95 oranında yan etki tespit edildi.

Öte yandan Sinovac üzerine tek doz Pfizer/BioNTech takviyesi sonrası görülen yan etkiler, ana aşı olarak verilen Pfizer/BioNTech’te görülen yan etkiler ve oranlarıyla benzerlik gösterdiği belirtilirken Pfizer/BioNTech takviye dozu sonrası hiçbir ciddi yan etkinin bildirilmediği kaydedildi.  

'SINOVAC ÜZERİNE SINOVAC TAKVİYESİNDE MÜTEVAZI BİR ARTIŞ YAŞANDI'

Araştırmada, iki doz Sinovac aşısı olduktan 6 ay sonra Sinovac veya Pfizer/BionTech takviye dozu alan bir alt kümede, takviye dozdan 1 ay sonraki antikor seviyeleri de değerlendirildi. Buna göre; iki doz Sinovac üzerine tek doz Pfizer/BioNTech takviyesi, tüm katılımcıların antikor seviyelerinde istikrarlı ve ciddi bir artış sağlarken, iki doz Sinovac üzerine tek doz Sinovac takviyesi, antikor seviyelerinde çok daha ‘mütevazı’ bir artış sağladı.

ÇALIŞMA SÜRECİNDE 6 KİŞİ POZİTİF OLDU, 5’İ SINOVAC AŞILI

Çalışma takip süresince, 6 kişinin korona virüsü pozitif teşhisi aldığı belirtilirken, 6 kişiden 5’inin Sinovac grubunda, 1’inin de AstraZeneca grubunda olduğu belirtildi, Korona virüsü pozitif teşhisi konulan 6 kişinin teşhis öncesi son ölçülen antikor seviyeleri negatif veya alt %25 antikor değerleri aralığında olduğu kaydedildi.

(Yeni Düzen)