Dünyaca ünlü teknoloji devi Apple, bu yılın ilk çeyreğinde kendi rekorunu kırmayı bir kez daha başardı.

Ancak şirketin yaptığı son kazanç çağrısında bu çeyreği mevcut fiyatlarla ilerletilse bile önümüzdeki önümüzdeki çeyrekte ABD dışındaki pazarlarda iPhone modelleri başta olmak üzere tüm ürünlerin fiyatlarında artış yapılabileceği kaydedildi.

İŞTE ZAMMIN NEDENİ

shiftdelete.net'ten Mert Can Aka'nın haberine göre, Apple, geçtiğimiz yıl içerisinde kasasına giren gelir ve kar konusuna bir açıklık getirdi.

Şirket, yıllık oranda yüzde 9’luk bir gelir artışı kaydettiklerini ve kasasına 97.3 milyar dolar girdiğini söyledi. Bu rakamın sadece 25 milyar doları net kâr olarak listelendi.

Yani Apple, sattığı her 1000 dolarlık ürünün 250 dolar’dan fazla bir kısmını net kar olarak cebine koydu. Geri kalan kısmı ise cihazın maliyeti, lojistik, mağaza ve çalışan giderleri başta olmak üzere pek çok alana dağıtıldı.

Bu sebeple Apple, önümüzdeki aylarda tanıtılacak olan iPhone 14 serisinin fiyatlarına zam yapabileceği net bir şekilde dile getirdi. Şirket, bu durumun sebebini ise yapmış olduğu açıklama sırasında hissedarlar ile paylaştı.

FABRİKALAR KEPENK İNDİRDİ

Bileşen eksikliğinin artık kritik bir boyuta ulaştığı da dile getirildi. Çin hükümetinin hala uygulamaya devam ettiği sıkı Kovid-19 kapanmaları sebebiyle fabrikaların kepenk indirdiğine dikkat çekildi. Ayrıca döviz kurunun zayıflaması ve Ruslara satışın kesilmesi de sebepler arasında gösterildi.