Haber Merkezi / Diyarbakır'lı rahmetli Şair Şevket Beysanoğlu'nun Diyarbakır için yazdığı dizelerle konuşmasına başlayan Eronat şunları dile getirdi:

Bakın Beysanoğlu Diyarbakır için ne demiş: Ey benim kara sevdam, güzel Diyarbakır'ım; sinende doğdum senin, sinende yatacağım. Bu can tende oldukça seni anlatacağım.
Ben de bugün size Diyarbakır'ı anlatacağım.

Büyükşehir Belediyesinin yeni projeleri

Diyarbakır'ımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarlarıyla en görkemli yatırım dönemlerini yaşamaktadır. Bu yatırımlar, kamu, özel sektör ve Belediye işbirliğiyle uyum içinde yürütülmekte. Diyarbakır'a son 20 yılda tarım, ulaştırma, haberleşme, enerji, eğitim, sosyal hizmetler, sağlık, imalat sanayi, turizm ve madencilik konularında -dikkatinizi çekmek isterim- tam 2 bin 450 proje kazandırdık. Çoğu tamamlanan bu projelerin toplam tutarı 79 milyar 392 milyon tl'dir. Özellikle Büyükşehir Belediyemiz son 4 yılda yaptığı hizmetlerle adeta çığır açtı. Örneğin EKAY projemiz. Kentin 50 yıllık çöp sorununu çözecek olan entegre katı atık yönetimi projemizle Karacadağ bölgesindeki vahşi depolama alanı rehabilite edildi ve 5 Haziran Dünya Çevre gününde ilk elektriği üretmeye başladık.

İhtiyaç sahibi ailelere yardım

Yine Büyükşehir Belediyemiz ihtiyaç sahibi ailelere yardımları kartlarla yapıyor. 17 ilçemizde 12 bin 500 aile bu kartlardan faydalandı. Bu yıl da bir 30 milyon destek sunacağız. Yine Büyükşheir Belediyemize ait Bilge Evlerinden 7 bin 250 çocuğumuz ve gencimiz faydalandı, kesintisiz 12 ay boyunca spor eğitiminden de 11 bin gencimiz faydalandı. Üniversite'ye hazırlanan lise öğrencilerimize  sınavda yardımcı olmak amacıyla faaliyete aldığımız akademi liselerinden de 7 binden fazla gencimizi ve çocuğumuzu faydalandırdık. 

Millet Kıraathanesinde ikramlar ücretsiz yapılmakta ve diğer kitap kafelerle millet kıraathanemizden toplamda 120 bin insanımız faydalandı. 

'Kürtçe yasak filan değilmiş, bunlar algı yönetimiymiş'

İstihdamı artırmak amacıyla kalifiye eleman yetiştiren 15 DİSMEK kurs merkezimizde 6 bin 400 kursiyerimiz eğitim gördü. Sanata da ağırlık verdik. Büyükşehir Belediyemiz tarafından 80 konser, 67 söyleşi, 28 tiyatro gösterimi ve 14 şiir dinletisiyle 32 bin sanatsevere ulaştık. Kadim şehrimizin sembolü olan Surlarımızda restorasyon çalışmaları devam ediyor. 2 etap çalışma tamamlandı, şu an 3. etapta çalışma sürüyor. 4. etap çalışma tamamlandığı zaman surlarımız bir uçtan bir uca gezilebilecek ve surlarımızla kentin bostanı arasındaki yeşil kuşakla turizme ait eşsiz güzellikler gün yüzüne çıkarılacak. Yine Ticaret ve Sanayi Odasıyla beraber işbirliğimiz neticesinde 5 çağrı merkezi hizmete girdi. Medeniyet Dilleri Atölyesi'nde -hani Kürtçeyi yasaklıyorsunuz diyorlar ya- bakın ben size söyleyeyim; Kürtçe, Zazaca, Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Süryanice dillerinde kurs veriliyor. Dikkatinizi çekmek isterim, 112 Acil Çağrı Merkezimiz Türkçe, Kürtçe ve Zazaca hizmet veriyor. Demek ki Kürtçe yasak filan değilmiş. Bunlar algı yönetimiymiş. 

Diyarbakır'ı bir ekonomik merkez haline getirmek için, oluşturmaya çalıştığımız lojistik köyümüz tamamlandığında ilk etapta 5 bin 400 insanımıza istiham sağlanacak. Yine Karacadağ bölgesinde Karacadağ Organize Sanayi 295 hektarlık alan üzerine kurulmuş olup 179'u işletme 43'ü de sosyal donatı alanı 222 parsel ayrılmış durumda. Diyarbakır'da günde 4 bin küçükbaş, 500 de büyükbaş hayvan kesimi yapılmakta. Bu kesimler Avrupa standartlarında çok iyi şartlarda son sistem olarak yapılmaktadır. 

'Diyarbakır'ı 5 dakikaya nasıl sığdıracaksın?'

Sabah Hakan Çavuşoğlu Bakanımla birlikteydim, Diyarbakır'ı anlatacağım dedim. Diyarbakır'ı 5 dakikaya nasıl sığdırıacaksın, dedi. Ben de yalnızca fragmanını anlatacağım dedim. Bu anlattıklarım sadece fragmandı. Biz kente bir çivi dahi çakılmasını istemeyen terör örgütünün üzerine şöyle bir kırmızı çarpı attıktan sonra Diyarbakır hizmetlerde adeta bir şahlanışa geçti. Kentte inanılmaz güzellikler yaşanıyor. 

Halepçe'de katledilenleri andı

Bu arada 16 Mart 1988'de Saddam'ın yaptığı Halepçe katliamında hayatını kaybeden tüm insanları da buradan rahmetle anıyorum. Hizmetlerin de Diyarbakır'da devam edeceğini söylüyorum.