Volkan ESER/ Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, bütçe görüşmeleri sırasında yaşanan tartışmalarda, CHP ve İYİ Parti temsilcilerinin el hareketi ve küfürlü konuşmaları, siyasetin ana gündemi oldu. Yaşanan bu olaylara, başta Mecliste bulunan kadın Milletvekilleri olmak üzere, toplumun hemen her kesiminden tepki yükseldi.

Mecliste yeni journal Genel Yayın Yönetmeni Volkan Eser’e konuşan kadın milletvekilleri, 84 milyonun temsil edildiği Gazi Mecliste son günlerde yaşanan vakaları, Cumhuriyet tarihinde yaşanmamış ‘ahlaksızlık ve seviyesizlik’ olarak değerlendirdiler.

Argo ve küfrü normalleştirmeye çalışıyorlar

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Elazığ Milletvekili Sermin Balık, Lütfü Türkkan ile başlayan ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun el hareketi, son olarak da dün İYİ Parti Milletvekilinin el hareketi ile küfürlü konuşmasıyla devam eden ‘Siyasette küfür’ rezaletini değerlendirdi.

Balık, “Bırakın kadınların yanında, erkeklerin bile bir aradayken söylememeleri gereken küfür ve argo kelimeleri, artık Gazi Mecliste duyar olduk. İşin en acı ve kötü tarafı ise, bu seviyesiz ve ahlaksızlığın üstünün kapatılmaya çalışılması, normalleştirilmesidir” dedi.

Edep sınırları aşıldı

Mecliste karşıt görüşlerin tartışmasının, son derece normal olduğunu kaydeden Balık, mecliste artık edep sınırlarının aşıldığını ve bunun da 84 milyonu derinden yaraladığını söyledi.

Balık konuşmasını şöyle sürdürdü; “Meclisin doğasında uzun çalışma, arada bir gerginlik, ufak tefek kavgalar olabilir. Şöyle ki, Meclis Türkiye’de 84 milyonun temsilcisi olduğu, insanların bir arada olduğu yerdir. Zaten hepimiz aynı düşüncede olsak, aynı partiden siyaset yapardık. Dolayısıyla, aynı düşüncede olmadığımız için, Meclis kürsüsü insanların kendi düşüncelerini, seçmeninin düşüncelerini anlatabildikleri bir yerdir. Böyle birbirimizin düşüncelerine katılmadığımız zamanlarda, yüksek sesle konuştuğumuz oluyor. Bu gayet normaldir. Ancak normalin dışına çıkan bir şey var ki, edep sınırları aşıldı. Meclis kürsüsünün dokunulmazlığı vardır, ama aynı zamanda bir edebi ve adabı vardır. Dolayısıyla bu adabı aştığımızda, 84 milyonun tepkisini çekersiniz. Her şeyden önce, Mecliste o edepsizliğe şahitlik eden kadın milletvekillerinin tepkisini çekersiniz. Dün İYİ Parti Milletvekiliyle yaşadığımız bir olay var. Ki daha önce de, yine bir küfür yüzünden kınama cezası almış biri. Demek ki bir defa ile akıllanmamış. Ancak şu da bir gerçek, daha önce Lütfü Türkkan şehidimizin kız kardeşine küfretti, bunun karşılığında bir ceza almadı. Partisi öyle veya böyle, sahip çıktı. Lütfü Türkkan skandalından sonra, Genel Başkanı Meral Akşener, grup toplantısında kendi Grup Başkan Vekiline sahip çıkarken, daha acı, daha kötü ve bir kadına yakışmayan kelimeler kullandı. Onun arkasından, Meclis ilk defa bir genel başkanın el hareketiyle karşılaştı. Kemal Kılıçdaroğlu tarafından çok çirkin bir el hareketi yapıldı. Şimdi şöyle bir handikap var. Bunu yapan bir genel başkan olduktan sonra, yarın CHP’li bir milletvekili el hareketi yaptı, veya küfretti. Kemal Kılıçdaroğlu bunu eleştirebilecek mi? Kemal Kılıçdaroğlu, bu vekile, ‘Bunu neden yaptın’? diyebilecek mi? Adam demez mi, ‘Sayın genel başkanım, sen bundan daha fazlasını yaptın.’ Maalesef böyle normalleştirilmeye çalışılan bir süreç var. Biz, kadın milletvekillerinin sayısı artsın derken, Meclisteki nezaketi de arttırmaya çalışıyoruz. Ama dün o kadar kötü bir yere geldik ki, utanç, rezalet, skandal. O hareketi yapan vekilden özür dilemesi gerektiğini, yüksek sesle bağırdım. Kendi grup başkan vekilleri yanımıza gelip, ‘Evet siz haklısınız’ dedi. Ben haklı olmak istemiyorum. Ben bu olayın bir daha yaşanmaması ve özür beklediğimizi söyledim. Özür dilemediği gibi, olayın üstü kapatılmaya çalışıldı.”

CHP ve İYİ Parti kadın milletvekilleri neden sessiz?

El hareketi ve küfürle tepki çeken CHP ve İYİ Parti’deki kadın milletvekillerinin, bu olaylara sessiz kalmalarını eleştiren Balık, şöyle konuştu: “CHP uzun bir zaman, taciz ve tecavüz olaylarıyla çalkalandı. Yine kendi milletvekilleri tepki göstermedi. HDP sürekli kadına şiddeti gündeme getiriyor, kendi içindeki kadına darp, taciz olayına tek bir kadın milletvekili tepki göstermiyor. Ahlak ve edep her yerde lazım. Ama en çok Meclis kürsüsünde lazım. Çünkü 84 milyonu temsil ediyorsunuz. Temsil ettiğiniz insanları incitmemek ve kırmamak adına, bu çok önemli. Kendi kadın milletvekilleri ne yazık ki kınayamadılar. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun el hareketine, kendi grup başkan vekili konuşmanın hararetinden olduğunu öne sürdü. Kılıçdaroğlu’nun kendisi ise, ‘hareketlerime değil, sözlerime bakın’ dedi. Özrü kabahatinden büyük. Son olarak edepsizce hareketi yapan İYİ Parti Milletvekiline, kendi partisindeki kadın milletvekilleri tek laf edemediler. Meclis kürsüsünde yaşanan bu ahlaksızlık ve edepsizliği, şiddetle kınıyorum. Bir kadın olarak hicaplıyorum. Onlar adına utanıyorum.”