Çınar Ayser ÇINAR / Pazartesi Söyleşileri’ne bu hafta konuk olan Devlet eski Bakanı Salim Ensarioğlu ile Afgan mültecileri, çözüm sürecini, Millet İttifakı’nı ve partisine yönelik yapılan saldırı girişimlerini konuştuk.

Afgan mültecilerin ‘’bir şekilde Avrupa’ya gideceğini’’ dile getiren Ensarioğlu, ‘’Ama burada bizim ülkemizde, bizim insanımıza nasıl zarar vereceklerini bilmiyoruz. ABD ile yarın aramız bozulduğunda bunlara bizim ülkemizde neler yaptırırlar bilmiyoruz. Biliyorsunuz Afganistan iki konuda meşhurdur; uyuşturucu ve radikal örgütler. Bu iki kesimde yer alanlar da çoğu zaman birleşebiliyor. Bu yüzden gelenler tehlike arz ediyor’’ diye konuştu.

SALDIRILARIN ARKASINDA KİMLERİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Mayıs ayında Rize’ye yaptığı ziyaret sırasında sözlü saldırıya uğramıştı, bir benzeri de geçtiğimiz gün Sivas’ın Zara ilçesinde gerçekleşti. Bu saldırıları nasıl yorumluyorsunuz?

Bizim iktidara geleceğimizi görüyorlar, bu saldırılar tamamen bunun için! Bu saldırıların arkasında kimlerin olduğunu araştırıyoruz ve biliyoruz da…Bu tür saldırı girişimleri bizim moralimizi bozmaz, aksine daha da güçleniyoruz çünkü iktidara geleceğimizi çok açık bir şekilde görüyorlar. İktidar partisi, Millet İttifakı’na iki yönden saldırıyor. Bizi ‘HDP ile birliktesiniz’ diyerek toplum önünde kendilerince suçlu göstermeye çalışıyorlar. Kaldı ki HDP anayasal, parlamentoda yer alan meşru bir partidir. HDP’yi kapatırsın veya kapatmazsın, yargı orada, hükümet orada…Ben şahsen herhangi bir siyasi partinin kapatılmasına karşıyım. Siyasiler parlamentoda konuşamayacaksa nerede konuşacaklar? Eğer ortada bir suç varsa, yargı zaten gereğini yapar. Biz ana muhalefet partisi bile değiliz, neden bizi bununla vurmaya çalışıyorlar?

SİVAS’TA SALDIRAN SARIKLI SİVASLI BİLE DEĞİL

CHP’yi ise din üzerinden vurmaya çalışıyorlar. Tek dertleri Millet İttifakı’nı zora sokmak. Baktılar bunlardan bir şey çıkmıyor, şimdi de provokatörleri devreye sokup, bu tarz saldırıları gerçekleştiriyorlar. Rize’de Sayın Akşener’e yapılan saldırı girişiminin altından Cengiz Holding’in elemanı çıktı. Başı açık bir hanımefendi, ona biçilen rol gereği başını kapatıp, orada Sayın Akşener’e sözlü saldırıda bulundu. Bunlar sonra ortaya çıktı, hatta birçok haber sitesinde de yer aldı. Sivas’taki sarıklı, cübbeli adam da yine aynı şekilde hazırlanıp devreye sokuldu. Büyük ihtimalle o adam Sivaslı bile değil, oralı olmadığı o kadar net bir şekilde belliydi ki…Bunlar militan, bunları eğitip vatandaş gibi milletin içine koyuyorlar, sonra da bu saldırılar gerçekleşiyor. Açıkçası bu saldırılar size şunu gösteriyor; demek ki doğru yoldayız ve adım adım iktidara yürüyoruz!

HDP’Yİ DIŞLAMAK 7 MİLYON VATANDAŞI DIŞLAMAKTIR

Malum önümüzde seçimler var, HDP’nin Millet İttifakı’nda yer alıp almayacağı ise en çok konuşulan konulardan biri…İYİ Parti, HDP ile aynı ittifakta yer alır mı?

2018 ve 2019’da iki kez yerel seçimlere girdik ve o zaman HDP ittifakta yer almadı ancak destekledi. Önümüzdeki seçimlerde HDP’nin ittifaka dahil olup olmamasını oturup konuşabilir, tartışabiliriz. Şu an için bunu konuşup tartışmak manasız. HDP 7 milyona yakın oy alan anayasal bir partidir. Biz bugüne kadar kimseyi dışlamadık, dışlamayız da. Bu HDP’ye oy veren milyonları dışlamak anlamına gelir. Bu da açık açık bölücülük olur. Biz bu ülkede Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla Çekesiyle bir bütünüz. Hangi partiden olursa olsun eğer vatandaşın oy veriyorsa o partiye saygı duymak zorundasın.

MERAL HANIM HENÜZ KARAR VERMEDİ

Ankara kulislerinde Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olacağı çokça dillendiriliyor, böyle bir şey var mı? Akşener aday olmayı düşünüyor mu?

Şahsen ben aday olmasından yanayım, hem neden olmasın ki? Buna engel veya mani mi var? Meral hanım siyasette tecrübeli, birikimli, donanımlı ve modern bir isim. 2 kez umreye, 1 kez hacca giden, 5 vakit namazı kılan bir insandır. Buna rağmen hiçbir zaman dini siyasete alet etmedi, etmez de. Aynı zamanda da modern Türk kadını temsil eden en iyi isimlerden biridir. Ben aday olması konusunda özellikle de ısrarcıyım. Ancak kendisi bu konuda henüz bir karar vermiş değil. Kim cumhurbaşkanı olmak istemez ki? Herkesin gönlünden geçer bu. Biz de sizler gibi Meral hanımın kararını bekleyeceğiz.

YENİ SÜREÇTE DEMOKRATİK EKSİKLİKLER TAMAMLANMALI

Bugünlerde çokça konuşulan bir diğer konu da çözüm süreci meselesi…Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşmasından sonra bu mesele kamuoyunda yeniden konuşur ve tartışılır oldu. Hükümet yeni bir süreç mi başlatıyor? Ya da yeni bir süreç başlamalı mı sizce?

Ben hükümetin bu konu üzerinde durduğunu ve bu konuda birtakım çalışmalar yaptığını düşünüyorum. Biz bu ülkeyi vatan bilen, bayrağımızı bayrak kabul eden herkesle oturur konuşuruz. Yeni bir süreç bana göre eksiklikleri belirleme olmalıdır. Bunun ismi yeni bir çözüm süreci değildir. Demokratik eksikliklerimiz ne ise onlar tamamlanmalı. Son zamanlarda en çok tartışılan konulardan biri de anayasa çalışmaları. Benim için anayasa devletle vatandaş arasında bir sözleşmedir. Bu topraklarda yaşayan herkes bu sözleşmede fikrini beyan etmelidir, söz sahibi olmalıdır. Üzerinde ciddiyetle durduğumuz ve hazırladığımız bir anayasa taslağımız var. Şu an tarih veremiyorum ancak yakın bir zamanda bu kamuoyuyla paylaşılır.

İNSAN AKLIYLA DALGA GEÇİYORLAR!

Türkiye son günlerde maddi manevi zor bir süreçten geçiyor…Bir yandan orman yangınları, öte yandan Batı Karadeniz’i vuran sel felaketi…Eski bir bakan olarak hükümetin bu krizi iyi yönettiğini düşünüyor musunuz?

Günde 3 defa kendini yalanlayan bir bakan düşünün! Sabah ‘uçağımız yok’ diyor, öğlen ‘uçağımız var’ diyor, akşam ‘Yunanistan’a yardım uçağı gönderdik’ diyor. İnsan aklıyla dalga geçmektir bunun adı. Ben 4 yıl bakanlık yapmış biri olarak bugün bu bakanların hiçbirini o makamda tutmazdım. Çünkü kendi inisiyatiflerinde olan bir şey yok. ‘Sayın cumhurbaşkanı emretti’ ve ‘Sayın cumhurbaşkanı arz etti’ demek dışında söyledikleri bir şey de yok. Hepsi tek bir adamın emrine bakıyor. O binalara, o makam odalarına, o personellere yazık. Bunların hiçbirine gerek yok aslında. Ben rahmetli Süleyman Demirel, Tansu Çiller ve rahmetli Necmettin Erbakan dönemlerinde bakanlık yapmış biriyim. O dönemlerde kimse bana inanmadığım bir kararname imzalatamadı. 17 tane kararname ben imzalamadığım için düştü. Bizim dönemimizde bunlar gibi ‘arz etti’, ‘emretti’ söylemleri yoktu. Biz inanmadığımız hiçbir şeye imza atmazdık, her zaman doğru bildiğimizi savunduk.

ERDOĞAN İLE BİDEN NATO ZİRVESİ’NDE NE KONUŞTU?

Türkiye gündemini meşgul eden bir diğer konuysa Afgan mülteciler…Son günlerde İran sınırından neredeyse binlerce Afgan mülteci Türkiye’ye geçti. İYİ Parti’nin Ortadoğu Politikaları Başkanı olarak siz bu konuyu nasıl değerlendiriyoruz?

Açık ve net söylüyorum hem onlara yazık, hem bize yazık. Gelen mültecilerin büyük bir kısmı Türkiye’yi bir geçiş güzergâhı olarak görüyor ancak geçiş yapamıyorlar. Birkaç gün önce de Ankara’nın Altındağ ilçesinde bir olay yaşandı. Genç bir insan hayatını kaybetti, suçsuz günahsız insanların evleri taşlandı. Bakın bunlar çok tehlikeli durumlar. Bunun gibi provokasyonlara açık durumlarda biz siyasiler milleti sükunete davet etmeliyiz. Mülteciler konusunu şöyle ele alabiliriz; bir kere Afgan mültecilerin durumu Suriyeli mültecilerden çok farklı. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. O görüşmede Tayyip bey ile Biden’ın Afganlar konusunda ne konuştuğunu kimse bilmiyor. Görüşmede Erdoğan’ın yanında hiçbir resmi sıfatı olmayan eski bir vekilin kızı (Merve Kavakçı'nın kızı Fatima Gülhan Abushanab) bulunuyordu sadece. O kız oraya bir şeyleri saklaması için mi götürüldü? Hatır için mi götürüldü? Hatır gönülle devlet yönetilmez! O görüşmedeki tutanakları bir tek o kız mı biliyor, neden görüşmenin içeriği açıklanmadı?

ABD NEDEN BİR ANDA AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLDİ?

Türk askeri Afganistan’da ABD’nin boşluğunu doldurmaya mı gitti? 20 yıldır ABD orada askeriyle, taşeronuyla bölgede bulunuyordu. Ne oldu bir anda çekilme kararı aldı? Yaklaşık 3 milyon Afgan’ın Türkiye’ye gelmesinden bahsediliyor. Gelenlere dikkat edin hepsi genç erkeklerden oluşuyor. Yanlarında yaşlı yok, kadın yok, çocuk yok, hepsi militan! Bunlar bir şekilde Avrupa’ya, ABD’ye gidecekler belki ama burada bizim ülkemizde, bizim insanımıza nasıl zarar vereceklerini bilmiyoruz. ABD ile yarın aramız bozulduğunda bunlara bizim ülkemizde neler yaptırırlar bilmiyoruz. Biliyorsunuz Afganistan iki konuda meşhurdur; uyuşturucu ve radikal örgütler. Bu iki kesimde yer alanlar da çoğu zaman birleşebiliyor. Bu yüzden gelenler tehlike arz ediyor. Bunlar üzerinden Türkiye’ye her şeyi yaptırabilirler. Bunu hem ABD yaptırabilir hem de kendileri yapabilir. Gerçekten savaştan kaçıp, daha iyi bir yaşam için gelenler de var, bunlara bir şey dediğimiz yok, Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Ancak herkes de şunu bilmeli; önce can, sonra canan! Önceliğimiz her zaman kendi vatandaşımızın güvenli olmalı.