Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan ve özellikle Güneydoğu Bölgesinde yaygın olan meyan kökü şerbeti, mideyi rahatlaması, tok ve dinç tutması nedeniyle yoğun ilgi görüyor.

Meyan kökü şerbetinin genellikle sıcak havalarda serinlemek için tercih edildiğini dile getiren meyan kökü şerbetçisi Halil İbrahim Neşnat, Yeni Journal’a konuştu.

Neşnat; “Meyan kökü, genellikle Şanlıurfa, Kilis, Diyarbakır, Mardin ve Gaziantep gibi illerde yetişiyor. Şerbet olarak hazırlanan meyan bitkisi, her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da büyük bir ilgi görüyor. Meyan kökünün faydaları saymakla bitmiyor ama genellikle sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile biliniyor. Satışlarımız, Ramazan ayı ile birlikte daha da arttı. Şerbetin, iftar sonrası kullanılması hazımsızlığa, sahurda kullanılması ise tok tutmaya yarıyor.”

“En az 5 saat durması gerekiyor”

Meyan kökü bitkisinin, su kanallarının kenarlarında yetiştiğini söyleyen Neşnat, “Kök suya ne kadar yakınsa şerbetin rengi o kadar siyah çıkıyor. Meyan kökünü öncelikle iyice eziyoruz. Sonra 3-4 defa iyice yıkıyoruz. Ardından bir, iki saat susuz bırakıyor sonrasında 15 dakikada bir üzerine su ekliyoruz bu şekilde meyan kökü rengini suya bırakıyor ve şerbet haline geliyor. Meyan şerbetinin tam kıvamında olması için 5 saat en az durması gerekiyor” dedi.