Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Yurdun dört bir yanında devam eden kar yağışı, Başkent Ankara’da da etkili oldu. Şehrin karla mücadelesini ve yerel yönetimlerin çalışmalarını, Ankaralı vatandaşlara sorduk.

İşte Ankaralıların görüşleri;

“Ayaş Yolu, Dil Devrimi caddesi ve Eryaman Mahallesi kısa sürede açıldı”

Ankara’da yaşayan vatandaşlardan Berat Baytemir, belediyenin çalışmalarından memnun olduğunu söyledi.

Berat Baytemir, “Ankara, uzun bir aradan sonra, adeta kartpostallık görüntülere kavuştu. Eryaman taraflarında oturmaktayım. Cumartesi günü, kar yağışı başladığında, gece saatlerinde ciddi anlamda sokak araları ve hatta ana caddeler karla kaplandı, birçok aracın yolda kaldığını gördük. Durum böyle olunca, iş yerimizden erken çıkıp bir an önce evin yolunu tuttuk. Ankara Büyükşehir Belediyesi, ana caddeleri açtı, Etimesgut Belediyesi de ara sokakları tuzlayıp kısa sürede ulaşıma açtı. Biz çalışmalardan memnunuz. Şu anda neredeyse hiçbir ara sokak ve ana cadde kapalı veya karlı değil. Özellikle okulların ara tatile girmesinden sonra kar yağması da iyi oldu. Malum okul taşıtları ve trafik saatlerinde ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanabilirdi. Bizim bulunduğumuz bölgede, en çok kullanılan Ayaş Yolu, Dil Devrimi caddesi ve Eryaman Mahallesinin ara sokakları çok kısa sürede belediyeler tarafından temizlenip tuzlandı. Çalışmalardan genel anlamda memnunuz. Böyle yağışlı günlerde sürücülere tavsiyem, gerekmedikçe trafiğe çıkılmaması, trafiğe çıkmak durumunda kalınıyorsa da mutlaka kış lastiği kullanılmalı ve gerekli ekipmanlar bulundurmalarıdır” diye konuştu.

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘kartakip’ uygulaması hoşumuza gitti”

Faruk Gökyurt isimli vatandaş ise, belediyelerin ciddi anlamda çalışma yaptığına dikkat çekti.

Faruk Gökyurt, şunları söyledi: “Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde oturmaktayım. Kar yağışının başlamasıyla birlikte, gerek Ankara Büyükşehir Belediyesi, gerek Yenimahalle Belediyesi kar çalışmalarına başladı. Bölgemizde ana yollar şu an için açık, ara sokaklar ise kısmen açılmaya başladı. Ara mahallelerde hala karlı yollar var. Her iki belediyenin sosyal medya hesaplarını da incelediğinizde, gerçekten ciddi anlamda çalışma yaptıklarını görebilirsiniz. Özellikle, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘kartakip’ uygulamasını bir vatandaş olarak çok beğendim. Açılan siteden, vatandaş olarak canlı olarak yapılan çalışmaları izleyebiliyorsunuz.”

“Mamak Belediyesi’nden ivedilikle ara sokaklar için çözüm bekliyoruz!”

Tülin Özyurt isimli vatandaş da, Mamak’ta ara sokakların yürünmeyecek durumda olduğunu savundu.

Özyurt, “Neredeyse doğdum doğalı Ankara’da yaşıyorum ve uzun süreden bu yana, bu kadar çok kar yağdığına şahit oldum. Ankara için çok sevindim, çünkü barajlardaki suyumuz tükenmek üzereydi. Bu süreçte de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu sınavı başarıyla atlattığını düşünüyorum. Ben Mamak’tan Yaşamkent’e çalışmaya gidiyorum. Çevre yolu açıktı bir sorun yaşamadık. Nato yolu Caddesi ve Mamak'taki birçok ana cadde de aynı şekilde açıktı. Şu an Mamak ilçesinin en büyük sorunu, ara sokakların yürünmeyecek vaziyette olması. Ara sokakların hızlı bir şekilde tuzlanması gerekiyor. Çünkü bir süre sonra bu sokaklar hep buza dönüşecek ve ondan sonrası vatandaş için daha zor olacak. Mamak Belediyesi’nden ivedilikle ara sokaklar için çözüm bekliyoruz” dedi.

Ankara’ya il dışından gelen Beyza Çetindağ ise, hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadığını söyledi. Beyza Çetindağ, şöyle konuştu: “Ankara’ya günübirlik geldim ve hemen Tunalı Caddesi’nde gezintiye çıktım. Ankara’ya henüz bu sabah inmeme rağmen kolayca her yere ulaşım sağlayabildim. Aslen Kayseriliyim ve orada yaşamaktayım. Ankara’nın büyükşehir olması sebebiyle kafamda ulaşım açısından birtakım sıkıntılar vardı ama hiç beklediğim gibi olmadı. Hatta günün daha yarısı bile bitmeden Ankara’da 5-6 yeri rahatlıkla gezdim, gördüm. Ankara’da trafik oldukça hızlı akıyor.”

‘’Daha kar yağışı başlamadan evvel Ankara-Eskişehir yolunda tuzlama çalışmalarına şahit oldum’’

Ankara’da doğup büyüyen Canip Baran isimli vatandaş da, daha yağışlar başlamadan önce, tuzlama çalışmasına şahit olduğunu ifade etti.

Baran, “Kendimi bildim bileli Ankaralıyım. Karın yağmasıyla birlikte kendimizi sokak ve caddelere attık. Bugün Tunalı civarında yürüyüşe çıktım şu an için herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadım. Şehir genelinde, ara caddelerde birtakım sıkıntılar mevcut ama ana caddeler şu an için iyi. Daha kar yağışı başlamadan evvel Ankara-Eskişehir yolunda tuzlama çalışmalarına şahit oldum. Yerel yönetimler, bu konuda yerinde ve zamanında davrandı” diye konuştu.

“Hava muhalefetlerinde, her zaman için acil durumlar da gözetilmelidir”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise, “Uzun yıllardır Ankara’da yaşamaktayım. İlk defa bu yıl kar yağışı sebebiyle işe giderken zorlandım. Oturduğum yerde birçok ara cadde ulaşıma kapalıydı. Bu gibi hava muhalefetlerinde her zaman için acil durumlar da gözetilmelidir. Hastaneye yetişmekte olan veya başka yerlere ulaşmak zorunda kalmak isteyen insanlar da düşünülmelidir” ifadelerini kullandı.