Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Ankara Ulus’ta bulunan fide satış dükkanları, havaların ısınmasıyla birlikte yoğun ilgi görüyor. Vatandaşların hem tasarruf hem de hobi amacıyla kendi evlerinde, balkonlarında sebze, meyve yetiştiriciliği yaptığını söyleyen fide satıcıları, satışlardan oldukça memnun.

Fide satışlarına ilişkin açıklamalarda bulunan esnaf İzzet Ören, vatandaşların en çok domates ve biber fidesi tercih ettiğini dile getirdi.

“Yüzde 80 talep artışı var”

Ören, “Fideye bu sene inanılmaz bir talep yaşanıyor. Geçen yıla oranla kıyasladığımızda bu farkı çok net görebiliyoruz. Neredeyse yüzde 80’lik bir artış var. Belediyelerin de fide dağıtımında bulunduğunu duymuştum. Fide fiyatları oldukça uygun. 15, 20 adet kökü bulunan bir domates fidesi 5 TL. Vatandaş tarafından, en çok domates, biber ve patlıcan fidesi tercih ediliyor. Fide ekimi, bu aylar için uygundur. 10-15 gün sonra sezonu bitmeye başlar” dedi.

“Geçen sene fideyi 1 TL’ye alıyorduk”

Başka bir dükkânda fide satışı yapan Ahmet Yılmaz ise, şunları kaydetti: “Geçen sene 10- 15 tane kökü bulunan fideyi 1 TL’ye alıyorduk. Bu sene aynı fideyi 3 TL’ye alıyoruz. Yaklaşık olarak 5 TL’ye de satışını gerçekleştiriyoruz. Bizim için de maliyetler oldukça arttı. İnsanlar hem stres atmak hem de artan sebze fiyatlarından daha az etkilenmek adına fide satın alıyor bence. Bahçesi olanlar, kendi bahçesine olmayanlar ise evinde balkonunda kendi sebze-meyvesini yetiştiriyor.”

Evinin balkonunda hobi amaçlı sebze-meyve yetiştiren Gül Arsoy ise, fide yetiştirmenin ruhsal anlamda da kendini rahatlattığını dile getirdi.

Balkon saksılarında domates, biber fidesi

Arsoy, “Hobi amaçlı başladığım sebze-meyve üretiminde az da olsa ektiğim ürünlerin mahsullerini aldım. Bu yıl balkonumdaki büyük saksılara roka, domates, biber, marul ektim. Üstelik, fideleri de gayet uygun bir fiyata aldım. Kendi ektiğim fideler büyüyüp meyve-sebze verince mental açıdan inanılmaz mutlu oluyorum. Dalından koparıp yemenin hazzı hiçbir şeyde yok” diye konuştu.