Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Başkent Ankara’nın kalbi niteliğinde olan Ulus, tarihi atmosferi kadar uygun alış veriş yapmak isteyenlerin de gözdesi. Ramazan ayının yaklaşmasına günler kala Ulus halinde yoğunluk yaşanırken, esnaf diğer senelere oranla satışlarının daha az olmasından şikayetçi.

Yıllardır Ulus halinde meyve sebze satışı yapan İlhan Coşkun, tarihi bir öneme sahip olan Ulus’un değerlerine sahip çıkılması ve eski canlılığının kazandırılması gerektiğini dile getirdi.

“Sirkülasyon var ama alışveriş yapan yok”

Ramazan ayı sebebiyle çarşıda yoğunluk yaşandığını söyleyen Coşkun, “Senelerdir Ulus halindeyim. Burası, çoğu iş yerinin burada bulunması hem de ticaretin kalbi olması nedeniyle vatandaşın tercih ettiği yerlerden biri oluyor. Fiyatlar, diğer yerlere nazaran Ulus halinde daha uygun fakat bu yıl insan yoğunluğuna rağmen, satışlarda düşüş yaşanıyor. Özellikle, sebze ve meyve fiyatlarında bir atış var. Geçen sene de Ramazan ayına yakın burası tıklım tıklımdı. Bu sene, diğer yıllar kadar olmasa da yine insan potansiyeli fazla. Ters bir orantı var insan çok ama alış veriş yapan yok” diye konuştu.

“Başkent’in 500 yıllık geçmişe sahip olan çarşısı yeteri kadar bilinmiyor”

Ulus halinde balıkçılık yapan Fatih Keser ise, şunları dile getirdi: 

“Nereden baksanız, Ulus halinin içerisinde 50-60 tane dükkan var, binlerce esnaf var. Hepimiz, işlerimizin açılması için belirli günleri bekler olduk. 2 yıldır pandemi yaşanıyor, pandeminin olumsuz etkileri yavaş yavaş ortadan kalksa da yine de işlerimizin eski canlılığı yok.

Ankara’da birçok şeyi bir arada bulabileceğiniz yerler gerçekten çok az, işte burası böyle bir yer. Avizeden tutun, giyime, gıda alış verişine her şey var. Ulus, geçmişi, tarihi dokusu ile bence  Ankara’nın en önemli noktalarından birisi.  Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de bu tarihi dokuyu koruma noktasında eminim ki katkıları olacaktır. Örneğin, Başkent’in 500 yıllık geçmişe sahip olan çarşısı Suluhan yeteri kadar rağbet görmüyor, halbuki aradığınız her şeyi çarşıda bulabiliyorsunuz. İnsanlar artık daha çok AVM’leri tercih eder oldu, bu anlamda küçük esnafı unuttu. Vatandaşlarımız, Ulus’a gelip hem hali hem de Suluhan Çarşısı’nı mutlaka ziyaret etmeli. Sadece alış veriş olarak düşünmesinler, Ankara’nın tarihi, geçmişi bu sokaklardan geçiyor.”