Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ 22 ve 23’üncü dönemde Diyarbakır Milletvekilliği yapan DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Ali İhsan Merdanoğlu, gündeme dair birçok konuyu, Yeni Journal Genel Yayın Yönetmeni Volkan Eser’e değerlendirdi.

“Türkiye'de ekonominin iyi yönde idare edilmediğini düşünüyorum”

Ali İhsan Merdanoğlu, ekonominin seyrinin kötüye gittiğine işaret etti. Merdanoğlu, “Türkiye çok büyük bir ülke, dinamik, genç, geleceği aydınlık. Türkiye'nin bir Almanya olmaması için, önünde hiçbir engel yok. Yani Avrupa'nın Almanya’sı varsa, bizim de bu coğrafyada Almanya standartlarına ulaşacak bir Türkiye'miz var. Yetişmiş iş insanlarımız, kayda değer üniversitelerimiz, genç, dinamik gençlerimiz var. Geniş tarım arazilerimiz, önemli ve verimli topraklarımız var. Türkiye'de zamanında büyük yatırımlar yapıldı. Tarım, sanayi, tekstil ve diğer sektörlerde çok büyük atılımlar oldu. Şu an içinde bulunduğumuz duruma baktığımızda, ne yazık ki ekonominin seyrinin kötüye gittiğini görüyoruz. Türkiye'de ekonominin iyi yönde idare edilmediğini düşünüyorum. Parlamenter sistemin bırakılması ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle, Türkiye ne yazık ki kan kaybetti. Bana göre ülkemize uymadı bu sistem. Türkiye'yi bilimle yönetmek lazım. Ülkemizde güçler ayrılığı ilkesinden ayrılmamak son derece önemli. Bu organların birbirinden bağımsız olması, her yerde adaletin sağlanması için oldukça önemlidir. Aynı zamanda basının da özgür olması gerek” diye konuştu.

‘Birçok ürün ateş pahası’

Fiyat istikrarının çiftçiye, üretime, tarıma destek vermekle sağlanacağını vurgulayan Merdanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ramazan ayı başladı, fakat birçok ürün ateş pahası, vatandaşın adeta beli büküldü. Örneğin, Ramazan pidesi olmuş 6 - 7 Lira... Sahadan izlenimlerimi aktarıyorum, vatandaş dolmuşa binmemek için yarım saat yol yürüyor. Akaryakıt fiyatları cep yakıyor. Türkiye'de mutlaka temel girdi fiyatlarının düşürülmesi lazım. Temel girdiler gün geçtikçe, enflasyon sarmalına bağlı olarak yükseliyor. Enflasyon ve dolar yükseldikçe, temel girdilerde de artış yaşanıyor. Örneğin, tarımın temel girdilerinden en önemlileri gübre, mazot, makine ve ilaçtır. Çiftçi, temel girdileri karşılayamıyor, alıp kullanamıyor. Çiftçi üretemeyince de vatandaşa uygun fiyatlı ürün yansımıyor.”

“Hâlihazırdaki ekonomiden mutlu olan birini pek görmedim”

DEVA Partisi olarak; 81 il ve 710 ilçede örgütlendiklerini dile getiren Merdanoğlu, şunları söyledi: “Sayın Genel Başkanımız Ali Babacan ile saha çalışmalarımız oluyor. Türkiye'nin her tarafına gidiyoruz ve orada gözlemliyoruz. Ben, şu anda hâlihazırdaki ekonomiden mutlu olan birini pek görmedim. ‘Mutluyum’ diyen bir kesim var evet, ama azınlıkta. Doğalgaz, elektrik faturaları, tarımsal sulamada kullandığımız enerji, kısacası her şeyde inanılmaz derecede artış yaşandı. Bu durum karşısında da vatandaş haliyle mutlu mesut olamıyor. TÜİK verilerine göre enflasyon yüzde 61. Bağımsız araştırmacılara göre ise; yüzde 142 bandında. Yine bağımsız araştırmacıların açıkladığı verilere göre; şekere yüzde 320 zam gelmiş, bir teneke yağa yüzde 210, elektriğe yüzde 170, ekmeğe yüzde 140. Vatandaş temel gıda besinlerini almakta zorlanıyor. Çocuğuna mama dahi alamıyorsa, bu tabloyu yeniden gözden geçirmek gerekir. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet yetkililerine çağrıda bulunmak istiyorum.”

"Vatandaş, asgari ücretle fitresini veremiyor"

Asgari ücretin, mutlaka 3 ya da 6 aylık periyodlarla değerlendirilmesi, güncellenmesi gerektiğini ifade eden Merdanoğlu, şöyle dedi: “Kesinlikle şu anda asgari ücretin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Asgari ücret aslında ne kadar artarsa artsın, enflasyon bu kadar yüksekken, artan maaş hiçbir işe yaramayacaktır. Asgari ücretin mutlaka 3 ya da 6 aylık periyodlarla değerlendirilmesi, güncellenmesi lazım. Vatandaşı, enflasyonun altında ezdirmemek ve vatandaşların refah içerisinde huzurlu bir yaşam sürebilmesi için, bu adımlar atılmalı, mevcut uygulamalar gözden geçirilmelidir. Bu yıl, kişi başı fitre miktarı 40 TL olarak belirlendi. 4 kişilik bir ailede bu miktarı düşünün. Vatandaş, asgari ücretle fitresini veremiyor.”

"Tarımın devası hazır!"

Tarımda planlamanın çok önemli olduğuna vurgu yapan Merdanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Partimizin tüzüğünde yüzde 35 kadın kotası, yüzde 20 gençlik kotası, yüzde 1 de engelli kotası var. Özellikle gençlerimiz partide ağırlıklı olarak yer alıyor. Gençlerimizin siyasetin içerisinde olmasından ötürü çok mutluyuz. Sayın Genel Başkanımızın söylediği gibi, gençler bizim arkamızda değil, biz gençlerin arkasındayız. Gençler bizim önümüzde, analarımız, bacılarımız bizim yanımızda olacak. İnşallah hep birlikte, özgürlüğü, demokrasiyi, hukuku, refahı önceleyen bir Türkiye inşa edeceğiz. DEVA Partisi olarak neredeyse her alanda detaylı eylem planı hazırlıklarımız var. Özellikle, Tarım Eylem planlarımızı sürekli dile getiriyoruz. 56 maddeden oluşuyor, ama birkaçını sizlerle paylaşmak isterim. Eğer, iktidara gelirsek, çiftçilerin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz. Çiftçilerin kullandığı mazot ÖTV’sini almayacağız. Gübre maliyetinin yüzde 50’sini destek olarak çiftçiye geri vereceğiz. Çiftçilerin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek, üretim aksamayacak, elektriği çiftçiye daha ucuza vereceğiz. Tarım destekleri, üretim yapılan yıl açıklanacak ve aynı yıl içerisinde ödemeler gerçekleştirilecek. Tarımda planlama çok önemlidir. Türkiye'nin temel sorunlarından biri planlama. Temel girdilerin kesin ve kesin çiftçiye destek olacak biçimde düşürülmesi lazım. Kazanmayan çiftçi üretmez, çiftçi kazanacak ki üretsin. Türkiye'nin kurtuluşu, tarım- gıda meselesinin ana çözümü, sulu tarıma geçmektir.”

“81 il ve 710 ilçede örgütlendik”

‘DEVA Partisi olası bir seçime hazır mı?’ sorusunu yanıtlayan Merdanoğlu, “Biz iki yılımızı yeni dolduran bir partiyiz. Ekonomist ve işi bilen kadromuzla, 81 ilde 710 ilçede örgütlendik. Türkiye'nin artık her tarafını biliyoruz. Şu an seçim olsa, seçime hazırız ve iktidara talibiz. Her gün sahada ve milletimizin arasındayız. Saha sorunu yok. DEVA Partisi'nin tek bir sorunu var, o da basında yeteri kadar yer alamıyor oluşu. Kendimizi tam anlamıyla halka anlatamıyor, sesimizi yeteri kadar duyuramıyoruz. Çünkü medya kuruluşlarının çoğunda, partimizin haberlerine yer verilmiyor. Bu durum son derece üzücü ve düşündürücü” şeklinde konuştu.

“Parlamenter sistem kırmızı çizgimiz”

Parlamenter sisteme de işaret eden Merdanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın Babacan'ın altılı masada imzaladığı parlamenter sisteme dönüşle ilgili düşünceleri parti olarak da kırmızı çizgimiz. Biz parlamenter sisteme dönüş için çalışacağız.”