Çınar Ayser ÇINAR / Antalya’nın Elmalı ilçesinde 2019’da iki çocuğun cinsel istismarı çizdikleri resimlerle anlattığı davada annenin ve üvey babanın adli kontrolle serbest bırakılmasına yönelik tepkiler devam ediyor.

Yeni Journal’a konuşan Cihan Ülsen, davaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

‘’Öncelikle belirtmek gerekir ki bu gibi dosyalarda somut delil şartı cezasızlık tehlikesi taşımaktadır. 4’üncü yargı paketi ile katalog suçlarda somut delil olmadan tutuklama olmayacağına ilişkin düzenleme Meclis komisyonundan geçtiğimiz günlerde geçti. Mağdurun beyanın esas olmasına ilişkin derdi olan bazı iktidarların ürünü olan bu yargı paketi, Elmalı Dosyası gibi dosyalarda faillerin cezasızlık zırhı giymesine sebebiyet verecektir.’’

İKİNCİL BİR MAĞDURİYET UYARISI

Çocukların ikincil bir mağduriyet yaşamaması için dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen DEVA Diyarbakır Kurucu İl Başkanı Cihan Ülsen, şunları söyledi:

‘’Ayrıca yargının keyfi uygulamaları ve sosyal medya adaletine tepki göstermek adına görünür olma kaygısı ile çocuklara ait dosya kapsamına giren delillerin sosyal medya ve diğer mecralarda paylaşılması, çocukların ikincil mağduriyetlerine, mağdur çocukların yeni tehlikelere açık ve travmatize olmalarına sebep olacaktır.

Bunun yanı sıra, yaşananlar gizlilik ilkesi ve unutulma haklarına da aykırılık teşkil etmektedir. Özelde yargı, genelde yürütme erki, asli ve vazgeçilmez olarak çocukların üstün yararı en öncelikli hedef olmalı. Hızlı, etkin ve adil bir süreç yürütülmesi için çaba sarf etmelidir.’’

Avukat Ülsen, ‘’Türkiye’nin hukuk devletinden kanun devletine geçtiği, insanların yargıya olan güvenlerinin sıfırlandığı böylesi bir dönemde, toplumun hassasiyetle takip ettiği bir davanın ciddiyetle ele alınması ve çocuklar açısından oluşacak zararların önüne geçebilmesi gerekir. Davanın ve yaşanan sürecin takipçisi olacağız’’ şeklinde konuştu.

ELMALI DAVASI'NDA NELER OLDU?

Elmalı Davası olarak bilinen olayda, iki kardeşin anneleri ve üvey babaları tarafından istismar edildiği öğrenildi. Çocuklar, başlarına gelenleri deftere yaptıkları çizimlerle anlatmaya çalıştı.

Olay, çocukların babaannesinin savcılığa giderek 2 torununun cinsel istismara uğradığı iddiasıyla anneleri Merve A. ve eşi Rahmi A.'dan şikayetçi olmasıyla ortaya çıktı.

Yürütülen soruşturma kapsamında anne ile üvey baba 16 Ekim 2020'deki ilk duruşmada tutuklandı. Tutuklu yargılanan anne ile üvey baba, 5 Ocak 2021'deki üçüncü duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Karara hem mağdur avukatları hem de Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada duruşmanın 17 Eylül 2021'e ertelendiği belirtildi.

Türkiye, 2011'de çocuğa yönelik cinsel istismar ve sömürünün engellenmesi için Lanzarote Sözleşmesi'ne taraf olmuştu.