Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Baharın gelişiyle birlikte Dikmen Vadisi’nde adeta bir görsel şölen yaşanıyor. Japon kültüründe önemli bir yeri olan Japon Kiraz Ağacı (Sakura) adeta Ankara halkına Japon esintisi yaşatıyor.

Baharın coşkusuna Başkent’in dört bir yanındaki rekreasyon alanlarında eşsiz güzellikler içinde merhaba diyen Başkentliler; baharın müjdecisi olarak bilinen, olağanüstü güzellikleriyle Dikmen Vadisi’ni süsleyen Japon Kiraz Ağacı çiçekleri altında büyülü bir atmosferde yürüyüş yapmanın keyfini yaşıyor.

Yeri adeta pembe bir halı gibi kaplıyor

Pembe,beyaz çiçek açan kiraz ağacı (Sakura), Mart- Nisan ayları gibi yılda bir kez olmak üzere katmer katmer tomurcuklarını açıyor. Adı kiraz ağacı olmasına rağmen aslında meyve vermiyor. Çabuk açan ve kısa sürede tomurcuklarını döken Sakura ağacının çiçekleri, yeri adeta pembe bir halı gibi kaplıyor.

Japonların kültür anlayışında “Yeniden doğuşun, ilkbaharın gelişinin simgesi” olarak nitelendiriliyor. Sakura ağacının çiçek açmasıyla birlikte bu masalsı görüntüyü kaçırmak istemeyenlerin başında, gelin ve damatlar yer alıyor. Fotoğraf çekimlerinin gözde mekanı haline gelen Dikmen Vadisi, bir gün içerisinde sayısız ziyaretçiyi ağırlıyor.

“İnsan, gökdelenlerin, yüksek binaların arasına sıkışıp kalmak istemiyor”

Dikmen Vadisi’ne gelerek Sakura ağaçlarının oluşturduğu görsel şöleni izleyen Seren Sarıtaş Demirkol, şunları dile getirdi: “Doğma büyüme Ankaralıyım. Dikmen Vadisi’nde yer alan Sakura ağaçlarının oluşturduğu görüntüyü görmek için buraya geldik. Elimden geldiğince her yıl Nisan-Mayıs gibi Sakura ağaçlarını görmeye geliyorum. Ruhumu dinlendiriyor. Doğayı, ağaçları, tabiatı oldukça seviyorum. Bildiğim kadarıyla Sakura ağaçları, Japonya’ya özgü olmasıyla biliniyor. Mayıs ayı gibi çiçeklerini açıyor yalnız çiçekler her daim ağaçta kalmıyor. Yaklaşık olarak 10-15 gün çiçekler dalında kalıyor sonra dökülüyor. Buraya her geldiğimde ‘iyi ki ağaçlar zamanında dikilmiş’ diyorum. Keşke, Sakura ağacı imkan olsa da diğer ilçelere de dikilse. Sadece Sakura değil, diğer tür ağaçlar da kent genelinde yaygınlaştırılabilir. Ankara’da birçok parkta daha az ağaç ve yeşillik var, bu anlamda kent genelinde peyzaj çalışmaları artırılabilir. Çünkü insan, doğaya özlem duyuyor. Gökdelenlerin, yüksek binaların arasına sıkışıp kalmak istemiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaları beğeniyorum. Park ve bahçelerde yapılan bakım ve temizlik çalışmaları son derece hassasiyetle yürütülüyor. Bu anlamda bunun devamının sürmesini ve ağaçlandırma çalışmalarının kent geneline yaygınlaştırılmasını çok isterim.”

Dikmen Vadisi’ne ilk defa gelen Esra Kalendar ise, Sakura ağaçlarının korunması gerektiğine vurgu yapıyor.

Kalendar, “Sakura ağaçlarının özelliği midir bilmiyorum ama insan kendini mental açıdan daha rahat hissediyor. Ankara’da yaşamama rağmen buraya ilk defa geldim ve oldukça şaşırdım sadece ağaçlar değil, yerler de pembe bir örtüyle kaplı. Sakura ağacı özel bir ağaç türü olduğu için iyi korunması gerekiyor bence. Vatandaş olarak biz de üzerimize düşeni yapmalı, çevre bilincimizi geliştirmeliyiz” dedi.