İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un belirlediği çarşamba gece yarısı son tarihine kısa süre kala Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Netanyahu, "Bir hükûmet kurmayı başardım" yazdı. 

Netanyahu'nun öncülüğündeki sağ koalisyon, ortodoks Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile aşırı sağcı, ırkçı ve şiddet yanlısı politikalarıyla bilinen Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

Duyuru, Netanyahu Dini Siyonizm Partisi liderlerinden Bezalel Smotrich ile koalisyon anlaşmasına vardıktan sonra duyuruldu.

Koalisyon anlaşmasında "yargıda reform" yapılmasına da karar verildiği belirtildi. İsrail medyasına konuşan parti kaynakları bunun üstü kapalı bir biçimde Yüksek Mahkeme'yi ve diğer kontrol mekanizmalarını zayıflatmak anlamına geldiğini ifade etti.

The Guardian'ın aktardığına göre yine İsrail basınında koalisyonun kimin 'Yahudi' olduğu konusunda düzenlemeler yapmayı planladığı belirtildi. Bu, İsrail'de 'geri dönüş' yasası kapsamında kimin vatandaşlık alabileceğinin kapsamını değiştirebilir. 

Arap karşıtı görüşleriyle tanınan Yahudi Gücü partisinin lideri Itamar Ben-Gvir'in Ulusal Güvenlik Bakanı olması konusunda anlaşılmasının ardından çarşamba günü bakanlığa polis üzerinde daha çok kontrol veren bir yasanın parlamentodan geçirilmesi endişe yarattı. 

Uluslararası kamuoyundan gelen tepkilerin ardından Netanyahu, geçen günlerde verdiği söyleşide koalisyonda politikaları müttefiklerinin değil, kendi Likud partisinin belirleyeceğini söylemişti. 

Öte yandan yeni hükûmet, Türkiye ve İsrail'le arasında da normalleşmenin devam ettiği bir dönemde başlayacak. Cumhurbaşkanı Herzog'un sembolik güce sahip pozisyonuna rağmen Ankara'yla attığı karşılıklı adımlarla başlayan normalleşme sürecini Naftali Bennett ve Benny Gantz liderliğindeki ılımlı hükûmet ilerletmiş, 4 yıl sonra karşılık büyükelçi ataması kararıyla karşılıklı tam diplomatik temsiliyete dönülmüştü.