Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Pandemi döneminde hayatımıza giren müzik yayın yasağı ile ilgili geçtiğimiz günlerde yeni bir karar alındı. Buna göre, saat 00.00’da sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saati gece 01.00’e kadar uzatıldı. Müzik yayını yapan bir işletmenin sorumlusu olan Burçin Hin, uygulanan müzik yayın yasağı ile neredeyse yüzde 50 müşteri kaybına uğradıklarını dile getirdi.

Sektör temsilcileri korona virüs tedbirleri kapsamında uygulanan gece müzik yayın yasağı kararını Yeni Journal’a değerlendirdi.

Canlı müzik hizmeti veren bir işletmenin sorumlusu Burçin Hin, Yaklaşık 15 yıldır sektörün içerisinde olduğunu anımsatarak “Dünya genelinde yaşanan korona virüs salgını özellikle, eğlence sektörünü etkileyebileceği son noktaya kadar etkiledi. Pandemi döneminde mekânımız yaklaşık olarak 10 ay kapalı kaldı. Bu süreçte kira ve diğer giderler bakımından tabii ki zorlandık. Biriken kira borçlarımız oldu. Ankara, Sakarya Caddesi oldukça hareketlidir ve bu caddenin lokomotifi olan birkaç yeri vardır. Yakın zamanda birçok mekan, pandemi nedeniyle hizmetine son verdi. İnsanlar, akşam dışarıya çıkıp herhangi bir işletmeye girdiklerinde yemeklerini yerler, canlı müziklerini dinlerler. Kısacası, uzun süre vakit geçirmek için gelirler. Gelen, giden müşterinin mutlaka bir sirkülasyonu oluyor. Örneğin, belli bir saate kadar farklı bir mekânda oturup daha sonra belli bir saatten sonra başka yere geçiyorlar” dedi.

“Sanat için müzik olmazsa olmazımız”

Korona virüs tedbirleri kapsamında uygulanan gece müzik yayın yasağı kararını değerlendiren Hin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Korona virüs önlemleri çerçevesinde müzik yasağı gece 00.00’a kadar uygulanıyordu, şimdi gece 01.00'a kadar uzatıldı. Bu kararın, müzik sektörü ve müzisyenler açısından çok bir farklılık getireceğini sanmıyorum. Gece geç saatlere kadar hizmet veren mekânların mantıken insanları bir şekilde işletmede tutması lazım. Bu yüzden, her şeyden evvel sanat için müzik olmazsa olmazımız! Artık insanların maalesef zamanla müzik yasağına alıştığını düşünüyorum. İlk başta saat gece 00.00’a yakın müzik yayınımız sona eriyor dediğimizde ‘bu saatte müzik biter mi?’ tepkisiyle istemsizce geri dönüşler alıyorduk. Ama şu an, benzer durumu çok görmüyorum. Kısacası, zamanla bu durumun kanıksandığını düşünüyorum. Bu yüzden müzik yasağının gece 00.00'dan yine gece 01.00’a çekilmesinin pek bir şey değiştireceğini düşünmüyorum. Müzik yasağı, artık kesinlikle son bulmalı! İşletmemizde, farklı gruplarla müzik yayınları yapıyorduk. Müzik yayının sona ermesi ile birlikte bunun da önü kapandı. Artık müzisyenler enstrümanlarını satar duruma geldiler. Çoğu kişi adeta tutkusu haline getirdiği mesleği olan müzisyenliği bıraktı. Son gelinen noktada işletme olarak müzisyenlerin her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim. Müzik yasağından evvel, işletmemize müzik dinlemeye gelen birçok müşterimiz vardı. Nereden bakarsanız bakın, yaklaşık olarak yüzde 50’ye yakın bir müşteri kaybımız oldu.”

“Müzik, toplumsal birlikteliği ve duyarlılığı sağlar”

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği Başkanı Cenk Güray ise, konuya ilişkin şunları söyledi: “ Müzik icra süresinin gece 01.00’a kadar uzatılması, tabii ki saat 00.00 ile karşılaştırıldığında olumlu bir ilerleme. Ancak yeterli mi diye sorarsanız kesinlikle yeterli değil. Bunu sadece derneğimizin bileşenleri adına söylemiyorum. İlişkili olduğumuz pek çok müzik platformu, müzik üreticisi benzer bir biçimde düşünüyor. Özellikle, yaz aylarında açık hava mekânlarının da devreye girmesiyle birlikte müzik icra saatleri ilerleyen zaman dilimlerine kayıyor. Dolayısıyla, gece 01.00 sonrasında da pek çok mekânda müzikle ilgili icra faaliyetleri devam ediyordu. Bunun devamlılığının olmayışı, tabii ki müzisyenlerin çalışma koşullarını olumsuz etkiledi. Müzisyenler, daha erken işlerini bitirmek durumunda kalıyorlar ve bu da ücretlerine yansıyor. Korona virüs salgını önlemlerinin daha aza indirildiği bir dönemde, benzer bir rahatlamanın müzik emekçileri noktasında da sağlanması sanırım hepimiz açısından çok daha keyifli ve rahat bir yazı birlikte geçirebilmemizi sağlayacaktır. Sadece müzik emekçilerinin para kazanmasıyla ilgili bir durum da değil. Bunun yanında, insanların düşünce dünyasının müzikle daha zenginleşebilmesi adına da gerekiyorsa 24 saate yayılan bir müzik icra anlayışının var olabilmesi önemlidir. Müzik, toplumsal duyarlılık, motivasyon ve toplumsal birlikteliği sağlamaktadır. Bu anlamda, yasakla ilgili saatlerin müzisyenlerin ve müzik lehine bir miktar daha rahatlatılabilmesi devlet yetkililerinden arz ettiğimiz bir konudur.”