Uzun bir dönem sonra Milletvekili ile polis memuru arasında tartışma-kavga-küfürleşme olayına tanıklık ettik. Mersin’de hiç yakışmayan olmasını asla tasvip etmediğimiz hoş olmayan görüntüleri hep birlikte izledik. Keşke yaşanmasaydı!

* * * * * * *

Bu çağda yaşanan ve bütün kamuoyunun önünde cereyan eden bu tür görüntüler, hoş olmadığı gibi ülkemizi de dış ülkelere karşı oldukça küçük düşürmeye sebep oluyor. Avrupalı gülüyor, dalga geçiyor ve küçümsüyor.

* * * * * * *

Milletvekilleri ve trafik polisleri arasında tartışmaya neden olan ve görüntüleri sosyal medyaya yansıyan ‘geçiş üstünlüğü’ konusunda kimin ‘haklı’ olduğu konusu kamuoyunu da ikiye böldü. 2010 yılında Milletvekillerinin mahkemelerden aldıkları ‘trafik cezası iptali’ kararları ile başlayan süreç, 2010 ve 2012’de genelgeye, 2019’da ise yasalaşarak resmi ‘geçiş üstünlüğü’ne dönüştü. Milletvekillerinin sisteme kaydettikleri iki aracı, trafikte ‘geçiş üstünlüğü’ne sahip odu ve ‘çakar’ takabilme yetkisine sahip oldu.

* * * * * * *

Geçtiğimiz gün AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın yol kontrollünde trafik polisleri ile yaşadığı tartışmalar sosyal medyada tıklama rekoru kırdı. Kamuoyunda farklı tepkiler oluştu.

* * * * * * *

Bazı çevreler polisleri haklı bulurken, bazıları da Milletvekillini destekledi. Söz konusu olayda kamera kayıtlarına yansıyan özellikle ‘hakaret’ içeren sözler oldukça eleştirildi. Bende hakaret kısmını eleştirenlerden olduğumu ifade edeyim. Bırakın Milletvekilini bir hanımefendinin ağzına hiç yakışmayan sözlerdi. Doğrusu sayın Milletvekili bu çirkin sözleriyle kamuoyu önünde kendisini oldukça küçük bir duruma düşürdü. ‘Şerefsiz’ sözü yakışık olmadığı gibi hakaret olmuştur. Milleti temsil edenler ağızlarından çıkacak sözlere son derece dikkat etmelidir. Milletvekilliği bittiğinde de bu çirkin sözleri kullanmamalıdır. Yakışmaz! Sonra da toplumda ‘Milletvekili bunu yaparsa’ tartışmaları yaygınlaşır. Zira sokaktaki ana gündemlerden birisi de bu.

* * * * * * *

Trafik polislerini de haklı çıkaranlara katılmıyorum. Hakarete maruz kalmaları bölümü hariç tümüyle haksızlar. Elbette ki aracı durdurmaları gayet normal ama durdurulan aracın ‘geçiş üstünlüğü’ne sahip olduğunu yani aracın Milletvekiline ait olduğunu fark ettiklerinden sonra tartışma içerisine girmeleri, o bölümleri kayıt altına almaları, sosyal medyaya servis etmeleri hem suç, hem de hiç ahlaki değil. Bu yönüyle haksız olduklarını ifade etmeliyim.

* * * * * * *

Yahu arkadaş, durduğunuz aracın Milletvekiline ait olduğunu öğreniyorsunuz. Araç içerisinde bulunan Milletvekili size kartını ibraz ediyor. Siz halen tutuyor ve sözlü tartışmayı uzatıyorsunuz. Hadi tartışıyorsunuz, o anları kameraya almak ne demek. Onu da geçtik, peki sosyal medyaya servis etmek! Hele ki böyle bir dönemde. Algı ve provokatörlüğe açık bir süreçte yapılan bu hareket ister istemez kafalarda birtakım soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor.

* * * * * *

Milletvekilini durduran ve dakikalarca tartışma içerisine giren trafik polisleri, Mersin il Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerde görev yapıyor. Bizzat İl Emniyet Müdürü’nün talimatıyla anında tutanak tutulup soruşturma açılıyor ve o memurlar açığa alınıyor.

* * * * * *

Soruşturma tutanağını da bizzat hazırlayan Erdemli İlçe Emniyet Müdürü. İlçe Emniyet Müdürü’nü yakinen tanırım. Oldukça başarılı, dürüst, adaletli ve halkçı bir profil. Milletvekiliyle tartışan memurların onun emrinde çalışmadığını ifade edeyim. Zaten onun emrinde çalışan memurların bu tür provokatörlük içerisine girmeleri mümkün değil.

* * * * * *

Bir de gelin hep beraber Milletvekillerine ait araçların geçiş üstünlüğüne sahip olup olmadığına bakalım.

* * * * * * *

Malumunuz 5 Mart 2012’de Jandarma Genel Komutanlığı ve Valiliklere bir genelge gönderildi. Genelgede, ‘Milletvekillerinin Anayasal dokunulmazlığa sahip olduğu’ anımsatılarak, ‘vekillerin araçlarına trafik cezası kesilemeyeceği’ kaydedildi.

* * * * * * *

Genelgenin ardından 2012’de başlatılan uygulama ile her Milletvekilinin dilekçe ile TBMM’ye bildirdiği 2 araç plakası, İçişleri Bakanlığı’nca, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sistemine, ‘Milletvekilinin kullandığı araç’ şerhi ile kaydedilmeye başlandı. Uygulama kapsamında söz konusu araçların kural ihlali yapması durumunda, ‘trafik idari para ceza tutanağı’ yerine ‘trafik kural ihlali tespit tutanağı’ düzenlenmeye başlandı. Trafik ekipleri bu tutanakları bağlı bulundukları valilikler aracılığıyla TBMM’ye ulaştırdı.

* * * * * * *

2019 yılında yürürlüğe giren 7196 sayılı torba kanun ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Bu kapsamda TBMM üyelerine ait araçlar trafikte geçiş üstünlüğüne sahip oldu. Söz konusu değişikliğe yönelik düzenleme yapma yetkisi de İçişleri Bakanlığı’na verildi.

* * * * * * *

Trafik polislerine bu konuda daha aydınlatıcı ve geniş kapsamlı bir eğitim verilmelidir diye düşünüyorum. Bazı genelge ve mevzuatlardan gerçekten de habersizler. Onların bu anlamda yeterince mevzuatı bilmemeleri bu tür görüntülerin yaşanmasına yol açıyor.

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.