Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/Her yıl şubat ayında sözleşmelerini yenileyen eczaneler, döviz kurunda yaşanan dalgalanma sebebiyle zor günler geçiriyor. Yeni Journal’a konuşan Eczacı Hilmi Şener, “Özellikle genç eczacılar çok sıkıntı yaşıyorlar. Hem döviz kurundaki artış hem de kira fiyatlarının yüksek olması eczacıları zor durumda bırakıyor” dedi.

Döviz kurundaki yükseliş sağlık sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor. Eczacılara göre; bazı ilaçlar piyasada ya kısıtlı olarak temin edilebiliyor ya da hiç bulunmuyor.

WhatsApp Image 2022-06-21 at 09.48.54

"Döviz kurundaki yükseliş ilaç sektörünü de etkiliyor" 

Eczacı Şener, “Döviz kurundaki yükselişten dolayı yaşanan sıkıntının temel nedeni ilaçların ya tamamının ya da ham maddelerinin ithal edilmesi. Bu durum ilaç sektörünün sıkıntıya girmesine neden oluyor” dedi. 

"Eczacının derdi kesinlikle 'zam' değil"

Şu anda piyasada ciddi bir ilaç krizinin yaşanmadığını ancak ilerleyen günlerde sıkıntı yaşanabileceğini dile getiren Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an çok büyük bir sıkıntı yok ancak gidişat gösteriyor ki ilerleyen günlerde piyasada ilaç bulma sıkıntısı yaşanabilir. Bunları dile getirirken eczacı ‘zam beklentisi’ içinde kesinlikle değil.  Bizim derdimiz ve üzüntümüz vatandaşla karşı karşıya geliyor olmak. Vatandaşa ‘ilaç yok’ demek istemiyoruz.  Çünkü ‘ilaç yok’ dediğimiz zaman vatandaşın gözünde sanki suçlu biz oluyoruz. Vatandaş eczacıya sitem ediyor. Sektör temsilcileri ve eczacıların öngörülerine göre ilerleyen dönemlerde ateş dürücü ve ağrı kesiciler konusunda sıkıntı yaşayabiliriz. Bu gidişat bizi 2021 yılının son aylarına doğru götürüyor. 2021 yılının Kasım ve Aralık ayı, 2022 yılının ise Ocak ayında ilaç sektörü çok sıkıntı çekti.”

“Senede en az 3 kez fiyat güncellenmesine gidilmeli”

İlaç fiyatlarının senede bir kez güncellendiğini söyleyen Şener, “Türkiye’de ilaç fiyatları yılda bir kez güncelleniyor. Senede bir kez fiyat güncellemesi uygulamasından vazgeçilmesi lazım... Senede en az 3 kez fiyat güncellenmeli. Vatandaş sıkıntı çekmesin” diye konuştu.

"Bir dönem piyasada ‘uyuz ilacı’ oldukça zor bulunuyordu"

Şener, piyasada bir dönem uyuz ilacının oldukça zor bulunduğunu anımsatarak, “Uyuz ilaçları bu dönem sorulmuyor. Sorulmadığına göre de uyuz rahatsızlığı çok yok. Uyuz ilacı, bir süre gerçekten piyasada oldukça zor bulunuyordu” dedi. 

Birçok eczanenin kapanma noktasına geldiğini söyleyen Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: Özellikle genç eczacılar çok sıkıntı yaşıyorlar. Hem döviz kurundaki artış hem de kira fiyatlarının yüksek olması eczacıları zor durumda bırakıyor.Kira ödeyen eczacıların sıkıntıları çok. Genel anlamda da giderler her geçen gün artıyor. Kira ödeyen bir eczacı kapısının kilidini açıp eczaneye girdiği zaman yüzde15’lerin üzerinde masrafı var. Kâr oranları da düşüyor. Kapanan çok sayıda eczane var. İflas eden çok eczacı var. Bu sayıda ne yazık ki her geçen gün artıyor."