Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Kâğıtta yaşanan fiyat artışına ilişkin konuşan kitabevi sorumlusu Kutsay Gökçe, son zamanlarda yaşanan fiyat artışının, kırtasiye ve kitap satışlarını büyük oranda etkilediğini belirtirken, öğrenciler ise kitap fiyatlarının düşürülmesini talep ediyor.

Artan kâğıt maliyetlerinden dolayı sektörün yaşadığı sorunları Yeni Journal’a değerlendiren Kutsay Gökçe, “Matbaasından baskısına, nakliyesinden diğer maliyetlere kadar masraflar arttı. Eskiden günde bin kitap satarken bugün bu sayı 250’lere kadar düştü” dedi.

IMG_3477

“Tıp kitaplarından, anatomi atlası bin 200’lü rakamlara kadar çıkabiliyor”

Gökçe, “Kitap fiyatlarında geçen yıla hatta son 6 aya oranla bir artış yaşanıyor. Örneğin; geçen yıl Kasım ayından bu yana yaklaşık olarak 3 kat bir fiyat artışı var. 40 liraya sattığımız bir ürünü şu anda 120 liraya satıyoruz. Hammaddesi ithal olarak gelen ürünlerde fiyat artışı kaçınılmaz oluyor… Bunun haricinde dolar kurundaki artış da fiyatları doğrudan etkiliyor. En önemli faktörlerden birisi de ne yazık ki kağıda gelen zam... Yani çocuk boyama kitaplarından tutun test, akademi kitaplarına kadar hemen hemen bütün kitaplarda fiyat artışı yaşanıyor. Kağıtla üretilen her şeyde maalesef 3, 4 kat fiyat artışı yaşandı.  Matbaasından baskısına, taşımasından diğer maliyetlere  kadar masraflar arttı. Tüm bunlarda kitap fiyatlarına yansır oldu. Şu anda en uygun fiyatlı kitap, modern klasik serisi… Onları da eskiden 4-5 liraya satıyorduk şu anda 15-20 liradan gidiyor. Fiyatı en yüksek kitaplara gelecek olursak da akademi kaynak kitapları göze çarpıyor. Mesela, tıp kitaplarından, anatomi atlası bin 200’lü rakamlara kadar çıkabiliyor. Çünkü tıp kitaplarında anatomi de olduğu için görselliğe daha çok önem veriliyor. Fotoğraf daha fazla yer alıyor, kuşe kağıdına basılıyor. Dediğim gibi bu kitaplar, 250 liradan başlıyor bin 200'e kadar çıkabiliyor. Öğrenciler haliyle kaynak kitap almaya geldiğinde fiyatları görünce direkt olarak bize sitem ediyor. Fakat bu bizim elimizde olan bir durum değil” şeklinde konuştu.

WhatsApp Image 2022-06-23 at 09.03.26

“Günde bin kitap satıyorsak bu sayı 250'ye düştü”

Kitap sektörünün kur hareketlerinden oldukça etkilenen bir sektör olduğunu söyleyen Gökçe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine ciroyu yakalıyoruz ama işlerimizde tabii ki gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Yaklaşık olarak 4’te 1 oranında müşteri kaybı yaşadık. Günde bin kitap satıyorsak bu sayı 250'ye düştü. Bir top A4 kağıdının içinde 500 tane kağıt oluyor, şu anda fiyatı 90 lira. Geçen yıl Eylül ayında ise 20 liraya satıyorduk. Sadece kitap değil kırtasiye ürünleri de satıyoruz. 15 liraya sattığımız defterler şu anda 70 lira. Eskiden öğrenci gelirdi, 8 kitaplık seri alırdı yaklaşık olarak 200-250 lira ödemeyle çıkardı. Şu anda aynı setlerin fiyatı bin lira civarında. Bu yüzden, öğrenci gelip her hafta kitabın bir tanesini satın alabiliyor. Yani, set halinde değil de bunu günlere, haftalara bölerek satın alabiliyor.”

IMG_3499

“Eskiden daha çok kitap alabilirdim”

ODTÜ’ de Endüstriyel Tasarım bölümünde öğrenci olan Batuhan Esin ise, konuya ilişkin şunları dile getirdi: “Öğrenciyim, bölümüm gereği genellikle maket tasarımı üzerinden ders işliyoruz. Bu yüzden çok kaynak kitapları tercih etmiyorum. Bugün kitabevine roman bakmak için geldim. Roman fiyatları eskiye oranla daha yüksek. Önceden daha çok kitap alabilirdim. Şimdi sayıyı ister istemez düşürmek zorunda kaldım.”