Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "PKK ile görüşen ülkeler bu tutumlarından vazgeçmeli" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"NATO’nun açık kapı politikasına her seferinde destek verdik. "

"İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusundaki görüşümüzü açık bir şekilde anlattık".

"NATO üyesi olan bir ülkenin müttefikine kısıtlama uygulaması kabul edilemez."

"Endişelerimiz meşrudur, teröre destek veren ülkeler NATO üyesi olmamalı".

Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşme hakkında şunları söyledi:

"Terörle ilgili, PKK’yı terör örgütü olarak gördüklerini dolayısıyla bu konudaki tutumlarının devam edeceğini söylediler. PKK terör örgütü doğru, AB listesinde. 

"PKK kamplarında eğitilmiş teröristler var, bundan Suriye’den bir geçiyorlar, birden adı değişiyor. Fotoğraflarla PKK kampında olduklarını, terörist başı Öcalan’la birlikte olduklarına dair belgeleri de kendilerine gösterdik. Nasıl oluyor da bu şimdi farklı diğerinden? Sadece PKK terör listesindedir diye geçiştirmeyi kabul etmeyeceğimizi söyledik. O zaman sizin endişelerinizi gidermek için bir çalışma yapalım önerisi geldi. Türk kamuoyunun bu iki ülkenin üyeliğine neden karşı olduğunu anlattık. Halkımızdan bağımsız siyaset izlememiz mümkün değil, bu popülizm de değil. Bu partiler ötesi bir durumdur. Vatansever olan herkesin hassas olduğu konular. Siyaset üstüolduğunu söyledik.  Bir teklifte bulundular. Önümüzdeki süreçte göreceğiz. "

"İki aday olmak isteyen ülkenin teröre verdiği destekle ilgili somut tespitlerimizi paylaştık. İsveç Dışişleri Bakanı'nın bugüne kadarki açıklamaları maalesef yapıcı da değil. Finlandiya Dışişleri Bakanı gayet temkinli, çözülebileceğine dair inancını da söylüyor. Bunun bir günde olmayacağını da söylüyor."