Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag ile Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki göç mutabakatının güncellenmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Biz para veririz, Afganları ülkede tutun gelmesinler' anlayışı olursa böyle bir işbirliği olmaz" dedi.

"Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yaptık. Avrupa ülkelerine giden göçmen sayısı yüzde 95 oranında azaldı. Maalesef Avrupa Birliği kendi yükümlülüklerini yerine getiremedi'' diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde kalması mümkün değil. Böyle bir teklif gelmedi şu ana kadar, gelse bile kabul etmeyeceğiz.''

Afganistan'da Kabil Havalimanı'nın güvenliği ve işletmesi konusunda ise Çavuşoğlu, "Sorunun üstesinden gelebilmek için işbirliği şart. Tek başına Türkiye ya da Katar'ın üstleneceği mesele değil... Ticari uçuşların gerçekleşmesi için şartların oluşması gerekir. Taliban'dan ve bazı ülkelerden de bizimle işbirliği konusunda talepler var. Bunların hepsini değerlendiriyoruz. İlle bir devlet olmak zorunda değil, şirketler de var" diye konuştu.