Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/Ankara’nın okuyucu kitlesinin bilgili ve araştırmacı yönünün fazla olduğunu dile getiren Fırat Ergenekon, ender kitaplara ev sahipliği yapıyor. Popüler kültürün kitap satışlarına etki ettiğini dile getiren sahaf, her yıl farklı bir yazarın ön plana çıktığını ifade ediyor.

IMG_4512

Ömrü yettiği sürece sahaflık mesleğine devam edeceğini söyleyen Fırat Ergenekon, “Yaptığım iş, adeta bir tutku haline dönüştü. Sahaflık mesleğini herkes icra edemez. Göründüğü kadar kolay bir iş değil” ifadesini kullandı.

“Bu işi yapıyorsan ayrı ve farklı olacaksın”

Ergenekon, ‘’Sahaf dükkanına, özellikle öğrenciler, siyasiler ve gazeteciler uğruyor. Daha doğrusu, içinde araştırmacı bir ruh ve merak eden herkesin yolu düşüyor. Fakat, işlerimiz kesinlikle eskisi gibi değil. Sahafların sayısı giderek azalıyor. Zaten kolay bir iş değil, yani önüne gelen herkes sahaflık yapamaz. Bazı kitapçılar sahaflıktan çok işi ticarete döküyor ne yazık ki. Sahaflık yapıyorsan ayrı olacaksın, farklı olacaksın, bulunmayan kitabı bulunduracaksın. İyi bir sahaf olabilmenin kuralı herkeste bulunmayan kitapları bulundurmaktır” dedi.

IMG_4509

“Ender ve mümkünse imzalı olmalı”

Sahaflığın asıl amacının erişilemeyen kitapları bulmak olduğunu söyleyen Ergenekon, sözlerini şöyle sürdürdü: Sahafların bilgili ve kitaplara hâkim olması gerekiyor. Sahaf olabilmek için erişilmeyen kitapları bulmak gerekir. Her sattığın kitap, sahaflık kitap değildir. Ender olmalıdır ve mümkünse imzalı olmalıdır. Kitap, mümkün mertebede eski olacak ve imzalıysa da önemli kişiden bir diğer önemli kişiye imzalı olacak. Örnek veriyorum, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'ndan Reşat Nuri Güntekin'e imzalı olacak. Aynı zamanda, sahaflıkta Osmanlıca bilmek her zaman için bir artıdır. Bulunmayan kitapların el yazmalarını, Osmanlıca erişilmesi zor yazıları, belgeleri araştırmak, bulmak lazım. Dükkanımda nereden bakarsanız 50 binin üzerine kitap bulunmakta.”

IMG_4489

“Her yıl farklı bir yazar gündemde”

Ömrü yettiği sürece sahaflık yapmaya devam edeceğini söyleyen Fırat Ergenekon, “Hangi kitabın nerede olduğunu ben ezbere bilirim. Aynı zamanda hafıza gerektiren bir iş. Eski zamanlarda kitaplara inanılmaz bir rağbet vardı. 7’den 70’e herkes satın alırdı. Hangi kitabı koyarsak koyalım anında satışı gerçekleşirdi. Şimdi, eski kitaplara gençlerin ilgisi daha fazla. Popüler kültür de kitap tercihlerini şekillendiriyor. Örneğin, her yıl farklı bir yazar gündemde oluyor. Yerli ve yabancı romanlara çok ilgi var. Özellikle yerli yazarlardan Orhan Kemal ve Yaşar Kemal kitapları her zaman en çok tercih edilen kitaplar arasında yer alıyor” dedi.