Paketli Gıdaların Pazarlama Stratejileri
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, ambalaj üzerindeki renkli etiketler ve karikatürler, bir atıştırmalığın besleyici olmadığının göstergesi olabilir mi? Yapılan çalışma ile çocuklara hitap eden pazarlama stratejilerine sahip ürünlerin şeker oranı daha yüksek ve diğer tüm besin maddeleri oranı daha düşük.
Çalışma ile çocuklara yönelik pazarlama stratejilerinin sayısını ve beslenme bilgilerini analiz etmek için yaklaşık 6.000 paketlenmiş gıda incelendi.
Toronto Üniversitesi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda şunlar vurgulandı: ‘Marketlerde çok güçlü şekilde pazarlanan ve çocukları hedef alan birçok ürün var. Ne yazık ki, bu ürünlerin çoğu zaman çok sağlıksız ve çocuklara tanıtılmayan ürünlere kıyasla daha kötü besin kalitesine sahip olduğunu da tespit ettik.’ Çocukları hedef alan pazarlama stratejileri ile tanıtım yapan şirketler için cazip bir strateji olmasının en büyük sebeplerinden biri de, çocuklar genellikle büyüyünce ‘markaya sadık yetişkinler’ olarak alışverişlerini sürdürmektedir.
Ebeveynler olarak, dünyanın her yerinde, çocuklarımız söz konusu olduğunda ekstra önlemler alır, can güvenliklerinden ve sağlıklarından emin oluruz. Söz konusu paketli gıdalar olduğunda ise gıda endüstrisi maalesef bunun tam tersini yapıyor. Toplumun en savunmasız bireyleri olan çocukları daha az sağlıklı gıdalara teşvik etmektedir.
Çocukların paketli gıdaların pazarlanmasına gerçek anlamda ne kadar maruz kaldıklarını muhtemelen hafife almaktayız. Çocuklara bu ürünlerin televizyonda, sosyal medyada, spor salonlarında ya da toplum merkezlerinde, hatta okulda bile her yönden pazarlandığı bir gerçek. Ebeveynlerin bunu anlaması önemli, çünkü tüm bu gerçeği görmek çocukların nasıl beslendiğini etkiliyor ve çocukların geliştirdiği kötü beslenme alışkanlıkları hayatlarını ve uzun vadede sağlıklarını etkilemektedir.
Markalaşmadan nasıl kaçınılır ve sağlıklı beslenme nasıl artırılır?
Küresel bir çalışma başlatılarak hükümetlerin ve hatta şirketlerin çocukların ve yetişkinlerin sağlığına zarar verebilecek ürünleri pazarlama aşamalarında çocukları doğrudan hedef alabilmelerini düzenlemek için devreye girmeleri gerekmektedir. Bu düzenleme politikaların güçlü ve kapsamlı olmasının tek amacı çocukların yaşadığı, yemek yediği ve oyun oynadığı tüm yerlerde çocukları bu zararlı pazarlama uygulamalarından etkili bir şekilde koruyabilmektir.
Ürün ambalajlarının üreticiler tarafından ürünlerini, çocuklara pazarlamak için kullandığı bir gerçektir. Bazı ülkelerin hükümetleri tarafından alınan kararlar doğrultusunda planlanan düzenlemelere sadece televizyon ve dijital medyanın değil, her türlü pazarlama faaliyetlerinin de dahil edilmesi ile sürdürülebilir. Ancak çocukların kendileri için zararlı olabilecek ürünlerin pazarlamalarına maruz kalma yollarının daha fazla farkına varmakla başlayarak öncelikle evde bazı düzenlemeler yapmanın yolları tercih edilebilir. Bu düzenlemeler ile hem çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını kontrol altında tutabilirsiniz hem de paketli gıda tüketiminizi azaltmayı hedefleyebilirsiniz.
Çocukların yeme alışkanlıklarını kontrol etmenin birinci ve galiba en kolay yolu geleneksel yöntemler ile evde yemek pişirmek ve evde yemek yeme alışkanlığını geliştirmek suretiyle dışarıda hazır yemenin önüne geçmek, başlangıç için iyi bir adım olacaktır. Hatta çocukları yemek yapma sürecine dahil etmek, onları sağlıklı beslenmeye teşvik edebilir. Onlarla birlikte yemek yapmak, yiyecekleri hazırlamak, paketli gıdalar yerine doğal ve sağlıklı seçenekleri tercih etmelerine yardımcı olabilir. Her ne kadar dışarda yemek herkes için eğlenceli olsa da dışarıda yeme sıklığınızı azaltın. Böylece bu yenilik sayesinde öğünlerde çocuklarınızın neler yediğini takip edebilir, yiyeceklerindeki yağ, şeker ve tuz miktarını kontrol edebilirsiniz. Evde yemek pişirmek ve yemek bireysel olarak zihinsel ve duygusal sağlığı ve akademik performansı iyileştirdiğine dair bazı araştırmalar mevcuttur.
Diğer bir öneri ise çocukların aile ile market alışverişine katılmalarını desteklemek ile sağlıklı, lezzetli yiyecekleri nasıl seçeceklerini, yapacaklarını ve yiyeceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak için harika bir fırsat olacaktır.
Evde çocukların ulaşabileceği kolay erişilebilir yerlerde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Meyve tabağı, sıkma meyve suyu, organik yoğurt, kuruyemişler gibi sağlıklı seçenekleri hazır bulundurarak hem paketli gıdaların evdeki görünürlüğünü kamufle edebilirsiniz hem de çocuğunuzun beslenmesini kontrol edebilirsiniz.
Elbette her şeyin başı eğitimdir. Çocuklara sağlıklı beslenme konusunda eğitim vermek, paketli gıdaların tüketimini neden sınırlamanız gerektiğini anlamalarına yardımcı olabilir. Miniklere besin değeri yüksek gıdaların sağlıkları için önemli olduğunu ve paketli gıdaların genellikle daha az sağlıklı olduğunu açıklayabilirsiniz. Eminim ki anlayacaklardır 😊
Tabi ki örnek bir ebeveyn olmak bütün bu saydıklarımızdan daha önemlidir. Çocuklar davranışlarına çoğunlukla ebeveynlerinden örnek alır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı onlara göstermek ve kendiniz paketli gıdalardan uzak durmak, çocuklarınızın da benzer tercihlere yönelmelerini sağlayabilirsiniz.
Bilinçli ebeveynler olarak çocukları paketli gıdalardan uzak tutmak ne derece önemliyse onların tercihlerine duyarlılık göstermek de o derece önemlidir. Zorla yemek yedirmek gibi bir durum oluşturmak çok da sağlıklı olmayabilir. Aynı zamanda ailece fiziksel olarak aktif olmak, çocukların daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelerine yardımcı olabilir. Aile yapınıza uygun olarak seçeceğiniz aktiviteler sayesinde çocuklar ile sosyalleşebilir ve aktif olmaları için fırsat oluşturabilirsiniz.
Önerileri dikkate alarak, tamamen kendi kurallarınızı ve derecelerinizi belirleyebilir, aileniz için en doğru planlamaları yapabilirsiniz. Böylece çocukları paketli gıdalardan uzak tutabilir ve daha sağlıklı alışkanlıklar kazanmalarına önderlik edebilirsiniz. Unutmayın ki değişiklikleri aşamalı olarak gerçekleştirmek ve çocuklarınıza sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlıklarını aşılamak birazcık zaman alabilir. Sabırlı ve olumlu olun.