Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Un çuvalının fiyatının yükselmesine rağmen, esnaf olarak yaşanan fiyat artışını, ellerinden geldiği kadar vatandaşa yansıtmak istemediklerini söyleyen, Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Akın Yüksel, Yeni Journal’a konuştu.
 

Yufka ve kadayıf gibi unlu mamul üreten esnafın mağdur olduğunu öne süren Yüksel, “Ham madde, yakıt, doğal gaz, elektrik ve personel giderleri son zamanlarda arttı. Rusya- Ukrayna arasında yaşanan gerilim, sektör olarak bizi de etkiledi” dedi. 

“Emeği çok parası yok”

Yüksel, “En büyük sorunlardan birisi çırak yetişmemesi durumu. Bu yüzden ilerleyen yıllarda meslek unutulabilir. Yufkacılık mesleğinde elaman yetişmiyor. Yufkacılık mesleği, aslında bir sanat. Sanatlarını bir sonraki nesle, aktaracak eleman bulmakta güçlük çekiyoruz. Çırak bulunamadığı için ilerleyen dönemde yufkacılık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Artık çırak yetişmiyor. Son yıllarda esnafın en çok dert yandığı konulardan birisi de bu. Çırak olmayınca usta yetiştirme noktasında ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu sorun çözülmeli” çağrısında bulundu.

 “Hem haksız rekabete yol açıyor hem de kâr marjlarını düşürüyor”

Oda olarak,  ilerleyen dönem çalışma ve projelerine dair bilgiler veren Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikle Yönetim kurulu ile beraber un fabrikalarının yönetimi ve un toptancıları ile birebir diyalog kuracağız. Sadece Oda üyelerine kart bastırmayı düşünüyoruz. Bu kart sayesinde anlaşmalı olduğumuz firmalardan esnafın indirimli alışveriş yapma şansı olacak. Böyle bir proje düşünüyoruz. Bunun yanı sıra en büyük sorun, bir cadde üzerinde 3 tane dükkânın 10 metre arayla yan yana olması. Bu durum hem haksız rekabete yol açıyor hem de kâr marjlarını esnaf düşünüyor. Avrupa ülkelerinde böyle bir sıkıntı yok. Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. Bütün meslektaşlarıma ve odaya kayıtlı üyelerime hayırlı bereketli işler diliyorum. Biraz sabırlı olacağız.  Umarım, her şey daha güzel olacak. Yönetim olarak tüm gayretimizle çalışmaktayız. İnşallah, devlet yetkililerimizde bizim sesimizi duyar ve ham madde ve enerji fiyatlarında tekrardan bir düzenlemeye gidilir.”