Gıda fiyatlarında yaşanan dev artış vatandaşları, isyan ettirirken, gıda sektöründe faaliyet gösteren büyük firmaları da olumsuz olarak etkilemeye başladı. Firmalar hükümete acil önlem ve denetim çağrısında bulundu.

Korona virüs salgınının etkisiyle kurlarda yaşanan artışla beraber gıda fiyatları daha da el yakar hale geldi. Gıda sektöründe faaliyet gösteren büyük firmalar, gıda fiyatlarındaki dev artışların "eşi benzeri görülmemiş, felaket düzeyinde bir gıda güvenliği sorunu" yaratacağı uyarısı yaptı.

Artan salgın etkisi, halkın gelirlerinde büyük erozyon yaratırken, kurdaki artışla birlikte mutfaktaki enflasyon da zirveye çıktı. Alt gelir grubunun gelirinin en az üçte birini ayırmak zorunda kaldığı gıda harcamalarındaki artış yüzde 30’u buldu.

Son dönemde, temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat artışları bu sektörde faaliyet gösteren firmaları da etkiledi.

Eren Tabldot Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Avşar, gıda fiyatlarında eşi benzeri görülmemiş artışın yaşandığını ve bu artışında önümüzdeki günlerde büyük felaketlere yol açabileceğini kaydetti.

SATIŞ YAPMAYAN VE STOK YAPANLAR VAR!

Fiyat artışının bütün kesimleri etkilediğini kaydeden işadamı Ali Osman Avşar, ‘’ Keyfi zamlar almış başını gidiyor. Bizim gibi binlerce yemek firması için olmaza olmazlardan olan gıda ürünlerini almakta çok zorlanıyoruz. Zaman zaman alamıyoruz da. Çünkü bunu fırsata dönüştürenler var. Sipariş veriyoruz, bize elimizde ürün yok deniliyor. Oysa ki, dünya kadar ürün var. Ama fırsatçılık yapıp stok yapıyorlar. Bu hafta bize 50 liraya sattıkları ürünü bir sonraki hafta 75 liraya satıyorlar. Sektörümüz bu fırsatçılıktan olumsuz olarak etkilenmiş durumda. Binlerce insanı istihdam eden meslektaşlarımız zor bir dönem geçiriyor’’ dedi.

DENETİM MEKANİZMASI DEVREYE GİRMELİ

El yakan fiyatların bir şekilde önlenmesi gerektiğini vurgulayan işadamı Avşar sözlerini şöyle sürdürdü;

‘’ Hem zincir marketlerde hem de toptancıda tamamen keyfi yapılan gıda zamları toplumun ayarlarını bozdu. Vatandaş tepkisinde son derece haklı. Çünkü pahalılık vatandaşın alım gücünü düşürdü. Pandemi ve kurlardaki artışı fırsata çeviren uyanıklara karşı hükümetimizin acilen bir tedbir alması lazım. Denetim mekanizması devre girmeli ve bu fırsatçılara göz açtırılmamalı. Başta ilgili bakanlık olmak üzere bütün kurumlar harekete geçmeli. Bu keyfi zamların önüne ancak kapsamlı, kararlı ve samimi bir denetim çalışmasıyla geçile bilinir. Durum çok vahim. Bu keyfi zam ve stokların önüne geçilmez ise, ciddi felaketler yaşayabiliriz. Biz siyasetçi değil iş insanlarıyız. Bu işin siyaseti olmaz. Ülke hepimizin. Toplumu rahatlatmak ve zam teröristlerinin insafsızlığından kurtarmak lazım. Ticaret bakanımızdan rica ediyoruz, lütfen sıkı bir denetim mekanizması devreye girsin’’