Piyasadaki anlık volatilitenin fazla olması sebebiyle bazı döviz büroları satışı durdurarak sadece alım işlemi yaptı. Piyasada TL'nin fazla olduğunu belirten işlemciler, "İstikrar olmadığı için tahtayı kapatmak zorunda kaldık. Ne müşteri ne biz mağdur olalım" açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararı son bir hafta içerisinde piyasaları adeta alt-üst etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'düşük faiz-yüksek kur' politikasında kararlılığına ilişkin açıklamalarının ardından dolar/TL'de tarihi zirveyi yeniden güncellendi. Dolar kuru, an itibarıyla 13'e yükselirken euro 14,79'i gördü.

Habertürk'te yer alan habere göre; yeni güne 11.30 seviyesinden başlayan dolar/TL 13,42 seviyesine kadar yükselirken anlık makas açılmaya devam ediyor. TL'nin değer kaybı günlük yüzde 9'u bulurken döviz büroları yaşanan volatilite nedeniyle öğlen saatlerinde tahta kapatmak zorunda kaldı ve döviz satışını durdurdu.

Konuştuğumuz bir döviz bürosu işletmecisi, "İstikrar olmadığı için tahtayı kapatmak zorunda kaldık. Ne müşteri ne biz mağdur olalım. Şu anda döviz satan yok, tedirginlik olduğu için herkes alım tarafında hareket ediyor. Piyasada çok fazla TL var. İnsanlar sürekli döviz almak istiyor." şeklinde konuştu.

Kasım ayının ilk haftasında 9.50 - 10 TL bandından işlem gören dolar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve politika değişikliğine gitmesinin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli'nin mesajlarıyla yükselişini sürdürdü. Dolar kuru, son bir hafta içinde 10 ve 11 seviyelerini hızla geçerek an itibarıyla 12.75'e kadar yükseldi.

Döviz büroları daha önce, 2018 yazında ABD - Türkiye ilişkilerinin gerilmesi ve Rahip Brunson krizi sonrası kurda yaşanan sert hareketler nedeniyle tahta kapatmak zorunda kalmıştı.