Volkan ESER / Türkiye son zamanlarda üst üste gelen zam haberleriyle uyanıyor. Vatandaşlar özelikle de zincir marketlerde her gün yeni bir zamla karşılaşıyor.  Başta gıda ürünleri olmak üzere sebze ve meyvelerde yaşanan fiyat artışları her geçen gün daha da katlanıyor.

Gıda fiyatları uzun süredir enflasyonun üzerinde seyrediyor. Bu nedenle her yılbaşında yapılan asgari ücret artışı, gıdadaki yüksek zamların gerisinde kalıyor. 

Vatandaş şaşkın!

Özelikle de zincir marketlerde uygulanan zamlar, vatandaşın alım gücünü oldukça düşürdü.  Denetimin olmaması ve pandemi sürecini fırsata dönüştürenlere tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerin çarşı ve pazardan habersiz yaşadıklarını ileri sürdü.  Nevzat Karabulak adlı emekli bir vatandaş, ayda sadece bir defa pazara gidebildiğini belirterek, ‘’Süper markette bir ürüne haftada iki kez zam yapılıyor. Bunu kim ve nasıl yapıyor? Neye göre yapılıyor? Bunları denetleyen kimse yok mu? Yeter artık be kardeşim! Vatandaş olarak şaşırdık kaldık. Nasıl geçineceğiz. Ayda sadece bir defa pazara gitmeye başladık. 3 kilo domates yerine sadece 1 kilo alabiliyorum. Süper marketlere artık girmeye vallahi cesaret edemiyorum. İlgili kurumlar ne yapıyor? Neden çıkıp denetim yapmıyorlar. Onların nasıl olsa tuzları kuru. Vatandaş nasıl geçiniyor umurlarında değil’’ diye konuştu.

Fırsata dönüştürdüler

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, özelikle zincir marketlerin pandemi sürecini fırsata dönüştürdüğünü söyledi. Bütün ürünlerin alım satımı ve tarladan sofraya kadar denetim yetkisinin Ticaret Bakanlığı’na, hijyen ve ruhsat işlemlerinin de belediyelerin kontrolünde olduğunu hatırlatan Ebedinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:  ‘’Tarladan soframıza kadar ciddi bir denetimin yapılması gerekiyor. Zincir marketler denetimsizliği ve pandemi sürecini tamamen fırsata dönüştürmüş durumda. Kafalarına göre ürünlere zam uyguluyorlar. İşte geçtiğimiz günlerde tespit edildi. Bir zincir market aynı ürüne 15 gün içerisinde 3 kez zam yapmış. Yahu el insaf be kardeşim! Denetimin olmamasından bizler de şikayetçiyiz. Ciddi bir denetim olmazsa bu zam artışları rekor seviyeye çıkacak.’’

Bakanlığa çağrı

Zamlara karşı vatandaşın ciddi tepkisi olduğunu vurgulayan Ebedinoğlu, şunları kaydetti:

‘’Tepkilerin boyutu her geçen gün yükseliyor. Vatandaşlar haklı olarak şikayetlerini bize iletiyor ama bizim denetim yapma gibi bir yetkimiz yok. Bu konuda yetkili olan kurumlar var. Ticaret Bakanlığı bütün ürünlerin alım satım ve tarladan sofraya kadar denetim yapma yetkisine sahiptir.  Zincir marketlerde hiçbir şekilde denetim yapılmıyor. Denetim yetersizliği onlar için fırsata dönüşmüş durumda. Bakın açıkça söylüyorum; yerel esnaf böyle bir uygulamaya gitmiyor! Asla keyfi zam uygulamıyor. Sadece zincir marketlerde bu durum yaşanıyor. İlgili bakanlıklar derhal kurumlarını harekete geçirmeli. Zincir marketlere denetim olmazsa zammın önüne geçilemeyecek.’’