Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) lideri Marine Le Pen ile ikinci turda yarışacak olan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sonuçların kesinleşmesi sonrası açıklamalarda bulundu.

Macron, "36 milyondan fazla kişi oy kullandı. Güveniniz beni onurlandırıyor. Duyarlılıkları ne olursa olsun, ilk turda tercihleri ne olursa olsun tüm vatandaşlarımızı bize katılmaya davet ediyorum. Bazılarınız bunu aşırı sağı engellemek için yapacak. Milletimizin hizmetinde, bir eylem birliği inşa etmek üzere, farklı inanç ve hassasiyetleri bir araya getirmek için yeni şeyler keşfetmeye hazırım" ifadelerini kullandı.

“ENGELCİ BİR FRANSA İSTEMİYORUM”

Macron, "Laiklik yoluyla herkesi inancında serbest bırakan ve ibadet etmesine olanak tanıyan bir Fransa istiyorum. Müslümanlar veya Yahudilerin, dinlerinin emrettiği gibi yemek yemelerini engelleyen bir Fransa istemiyorum, bu biz değiliz. Önümüzdeki günlerde onlara projemizin ihtiyaçlarını herhangi bir aşırı sağ projeden daha sürdürülebilir bir şekilde karşıladığını göstereceğim. Önümüzdeki 15 gün içinde yapacağımız müzakere ülkemiz ve Avrupa için belirleyici olacaktır” dedi.

DÖRT ADAYDAN ’MACRON’A OY VERİN’ ÇAĞRISI

İlk turda elenen tüm adayları alkışlayan ve kendisine oy vermeye çağıran adaylara teşekkür eden Macron, "Bu akşam bana destek olan Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Valérie Pécresse ve Fabien Roussel’e teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Yeşiller Partisi’nin (EELV) Başkanı ve 2009’dan bu yana Avrupa Parlamentosunda (AP) milletvekili Yannick Jadot, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi’nin (LR) adayı ve başkent Paris’in de içinde bulunduğu İle-de-France Bölgesinin Başkanı Valerie Pecresse, merkez sol Sosyalist Parti’nin (PS) adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hildago, Komünist Parti’nin (PCF) Genel Sekreteri Fabien Roussel ikinci turda Macron’a oy vermeye çağırmıştı.

Pecresse yaptığı açıklamada, "Marine Le Pen’in iktidara gelmesini ve bunun doğuracağı kaosu önlemek için vicdanımla Emmanuel Macron’a oy vereceğim" demişti.

İKİ ADAYDAN ’LE PEN’E OY VERMEYİN’ ÇAĞRISI

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin (LFİ) lideri Jean Luc Melenchon ve Yeni Antikapitalist Parti'nin (NPA) Sözcüsü Philippe Poutou ise, Macron’a oy verilmesi için açıkça çağrıda bulunmazken, Le Pen’e oy verilmemesini istemişti. Melenchon yaptığı açıklamada, "Le Pen’e tek bir oy vermemeliyiz" demişti.

İKİ ADAYDAN LE PEN’E DESTEK

Aşırı sağcı ve nefret söylemleriyle gündemde olan Yeniden Fetih (Reconquete) Partisi lider Eric Zemmour ikinci turda seçmenlerini Le Pen’e oy vermeye çağırmıştı.

Milletvekili Nicolas Dupont-Aignan da Le Pen’e oy vermeye çağırmış, "Le Pen’e oy vereceğim ve oy vermeye çağırıyorum" demişti.

İKİNCİ TURDA MACRON FAVORİ

Sandık çıkış anketlerine göre, 24 Nisan’da yapılacak olan ikinci tur 12 aday arasında oyların yüzde 28.6’sini alan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile oyların yüzde 23.9’unu alan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen arasında yapılacak.

İFOP anket şirketine göre ikinci turda Macron oyların yüzde 51’ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilecek.

İlk turun resmi sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan’da açıklanacak ve ikinci turda seçimi kazanan aday ise 13 Mayıs’ta göreve başlayacak.