Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka'nın yeni Başbakanı Ranil Wickremesinghe, ülkenin sadece bir günlük petrolü kaldığını ve ekonomik gidişatın daha da tehlikeli bir hal aldığını söyledi.

Wickremesinghe, geçen hafta başbakanlık koltuğuna oturmasından sonra ilk ulusa sesleniş konuşmasında, “Şu an sadece bir günlük petrol stoğumu var. Önümüzdeki aylar, hayatımızın en zor ayları olacak” dedi.Başbakan, zaruri ihracat mallarını karşılamak için ülkenin acil olarak 75 milyon dolara ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Kendimizi bazı fedakarlıklar yapmak için hazırlamalıyız ve bu dönemin zorluklarına göğüs germeliyiz” şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI PARA BASACAK 

Başbakan ayrıca kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için Merkez Bankası'nın para basacağını ve hükümetin Sri Lanka Havayolları'nın özelleştirilmesini teklif edeceğini belirtti.

Wickremesinghe, ülkesindeki petrol istasyonlarında oluşan uzun kuyruklara da değinerek, “benzin kuyruklarının olmadığı, yeterli kaynağın bulunduğu bir ülke yaratmaya” söz verdiğini söyledi.

GÖSTERİLER BİR SÜREDİR DEVAM EDİYOR

Güney Asya'daki 21 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka'nın, 1948'den bu yana en ağır ekonomik krizle mücadele ettiği belirtiliyor. Halk elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. Ülkede 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa geçen hafta istifa etmiş, onun yerine Ulusal Birlik Partisi (UNP) başkanı Wickremesinghe gelmişti. Ancak göstericilerin Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın da istifasını istediği ve o görevinde kaldığı sürece protestolara devam edecekleri belirtiliyor.