Karar, solcu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin FARC ile dönemin Juan Maunel Santos hükümeti arasında imzalanan barış anlaşmasının beşinci yıldönümünde açıklandı.

'YARDIMIN ÖNÜNÜ AÇACAK'

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken yazılı açıklamasında, solcu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) 2016'daki barış anlaşmasından sonra resmen lağvedildiğini ve artık terör faaliyeti yürüten bir bütün olarak var olmadığını belirtti. Blinken, ABD'nin FARC'ı terör listesinden çıkarması sayesinde Kolombiya'daki barış anlaşmasını desteklemesinin kolaylaşacağını vurguladı. Blinken, bu karar sayesinde ABD'ye bağlı Uluslararası Kalkınma Ajansı gibi kurumların eski FARC gerillalarının bulunduğu bölgelere yardım yaparak barış anlaşmasının uygulanmasını desteklemesinin önünü açacağını söyledi.

FARC'DAN KOPAN ÖRGÜTLER LİSTEYE ALINDI

Bununla birlikte, FARC'ın silah bırakması sonrasında bazı eski gerillalar tarafından kurulan La Segunda Marquetalia ve FARC-EP (Halk Ordusu) ile çok sayıd alideri ABD'nin yabancı terör örgütleri listesine alındı. "FARC-EP ve Segunda Marquetalia'nın listeye alınması silah bırakmayı reddeden ve terör faaliyetlerine karışanları hedef alıyor" diyen Blinken, eski FARC liderlerine ABD'de yöneltilen veya potansiyel olarak yöneltilebilecek suçlamalara dair tutumlarının da değişmediğini belirtti.