ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kongresi'nden Türkiye'nin F-16 savaş uçağı filosu için gelişmiş silah ve diğer teçhizatların satışına onay verilmesini istedi.

ABD basınından The Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, yetkililer Biden yönetiminin söz konusu anlaşmayı, Türkiye'ye 40 yeni F-16 satmaya yönelik ayrı bir teklif için Kongre'deki desteğin seviyesini ölçmek amaçlı kullanıyor olabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayı sonunda ABD ile F-16'ların modernizasyonu ve yeni alımlara ilişkin görüşmelerle ilgili olumlu yaklaşımlar olduğunu; sürecin böyle devam etmesi halinde Türkiye'nin yeni alacağı F-16'lar ve modernizasyon işini süratle bitirme fırsatı bulacağını kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ın kendisine bu konuyla ilgili olumlu yaklaşımını Kongre'ye sunacağı bilgisini verdiğini de belirterek S-400'lerin Türkiye'nin malı olduğunu ve bu konudaki tartışmaların Türkiye için kapandığını dile getirmişti.

TÜRKİYE BEDEL ÖDEDİ

Türkiye'nin S-400 krizi nedeniyle ABD tarafından F-35 programına katılımının Temmuz 2019'da askıya alınmasından sonra programda katılımcı olarak 8 ülke yer almıştı.

Geçtiğimiz ay ise ABD Dışişleri Bakanlığı'nca ABD Kongresi'ne gönderilen tavsiye mektubunda, Türkiye'ye F-16 satışının ABD ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağı ifade edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Kongresi'ne gönderilen mektupta, Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağı ve NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığı belirtilerek "Türkiye-ABD ilişkileri gergin ama Türkiye S-400 alımından dolayı F-35 programından çıkartılarak gereken bedeli ödedi" ifadelerine yer verilmişti.