ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri, muharebe misyonunu noktalayarak çekildi

Irak, 2003'te ABD işgaline uğraması ve 2011 sonunda ABD askerlerinin çekilmesi sürecinin ardından, IŞİD'e karşı ölüm kalım savaşı verdiği dönemde devreye giren ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonla ilgili sürece dair açıklama yaptı.

Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, daha önce planlandığı gibi ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı muharip kuvvetlerin Irak'taki görevlerini tamamlayarak çekildiklerini duyurdu.

Araci, koalisyon güçlerinin görevlerinin sadece eğitim ve geliştirme kapasitesi içinde devam edeceğini sözlerine ekledi. Yani Irak'ta kalacak yabancı güçlerin hepsi eğitmenlik-danışmanlık rolünde olacak.

Temmuzda ABD Başkanı Joe Biden ile Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, ABD ordusunun Irak'taki muharip misyonunun yıl sonunda sona ermesine yönelik anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre bugüne dek Irak ordusuna eğitmenlik ve danışmalık vermenin yanısıra Irak hükümetinin IŞİD'i yenmesine yardımcı olmakla açıklanan Irak'taki ABD güçlerinin misyonu, artık askeri danışmanlık ve eğitmenlik rolüyle sıkı sıkıya sınırlandırılacak. Yani muharip görevde ABD gücü kalmayacak.

Biden'ın bu manevrasının gerisinde selefi Donald Trump'ın Ocak 2020'de Bağdat'ta İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Iraklı Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'e suikast düzenlemesi yatıyor. Suikastın ardından, Irak meclisinin tüm ABD güçlerinin Irak'tan çekilmesini talep eden karar almıştı.
Şu sıra Irak, 10 Ekim genel seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili tartışmalarla itirazlara ve yeni hükümet pazarlıklarına sahne oluyor.