Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Fotoğrafçılık sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren ve baba mesleğini devam ettiren Ankara Fotoğrafçılar Odası Başkanı Feyzi Gündoğdu, son zamanlarda iş potansiyelinde yüzde 50 düşüş olduğunu kaydetti. Yeni Journal’a konuşan Gündoğdu, sektöre dair değerlendirme yaptı.

Müşteriyi kaçırma korkusu ile kendilerinin fiyat artışına gitmediğini söyleyen Gündoğdu, masrafların her geçen gün arttığının altını çizdi.

WhatsApp Image 2022-05-30 at 21.48.01

“Durumumuzun sonu kepenk indirmeye kadar gider!”

Gündoğdu, “Bugünlerde iş potansiyeli yüzde 50 düştü. Masraflara yetişemiyoruz. Zorlanıyoruz... Bu durum böyle giderse, esnaf kepenk kapatabilir. Çoğu fotoğrafçı esnafı, çiğ köfte dükkânı açmayı, başka işler yapmayı düşünüyor. Oda başkanı olarak, esnafla sürekli görüşüyorum. Sıkıntılarını biliyorum, ben de esnafım. Çevremde benim bildiğim 4 esnaf arkadaşa haciz geldi. Borçlarını ödeyemiyorlar. Malum Kovid-19 salgını sürecinden esnaf büyük yara almıştı. Salgın bitti sayılır ama sıkıntılarımız bitmedi.  Salgın sürecinde esnaf borç yaptı şimdi borcunu ödemeye çalışıyor ama biz şimdi de artan maliyetlerle uğraşıyoruz. Özellikle, elektik zammı esnafın belini büktü. Bu ay bana 2 bin lira elektrik faturası geldi. En kötü, daha az iş yapan esnafa bin lira elektrik faturası geliyor.  Fotoğrafçı esnafı zor durumda, bunun altını çizmek istiyorum. Durumumuzun sonu kepenk indirmeye kadar gider. Fotoğrafçı esnafı kan kaybediyor” dedi.

“Albüm fotoğrafı çektirmenin maliyeti 2 bin 500 TL”

Önümüzdeki aylarda söz, nişan, düğün gibi özel etkinliklerinin daha da artacağını ifade eden Gündoğdu, “Evlenecek çiftler, albüm fotoğrafı çektirmekten tedirgin oluyor. Bugün albüm fotoğrafı çok pahalı. Şimdi dükkâna gelin-damat adayı gelse albüm fotoğrafı çektirmek istese ne kadar miktar söyleyeceğimi bilemiyorum. Çünkü piyasa belirsiz. Müşteriye 2 bin- 2 bin 500 lira arasında bir fiyat söylesem döviz kurundaki hareketlilik bir an da benim emeğimi boşa çıkartabilir, bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyorum.

“Elinde iyi bir marka telefonu olan ‘Fotoğrafçıyım’ diye geziyor!”

Gündoğdu, teknolojinin gelişmesiyle beraber fotoğrafçılık sektörüne ilginin daha çok arttığını söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Fotoğrafçı esnafının en büyük sıkıntısı kayıt dışı fotoğrafçılar. Bu sorunu, her zaman dile getiriyorum. Kayıt dışı fotoğrafçılarla halen mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Sosyal medya hesaplarından yakaladığımız kayıt dışı fotoğrafçıları Gelir İdaresi Başkanlığına şikâyet ediyoruz.  Ama sürekli bu sorunla boğuluyoruz. Artık günümüzde fotoğrafçı sayısı da çoğaldı. Elinde iyi bir marka telefonu olan fotoğraf çekiyor.  ‘Fotoğrafçıyım’ diye sektörde geziyor. Bu durum da sektörün yara almasına neden oluyor.”