Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Başkent Ankara’da semt pazar tezgahları ve manavlarda yerini alan karpuz, fiyatının yüksek olması sebebiyle bazı yerlerde dilimle satılıyor. Yeni Journal’a konuşan Meyve-sebze toptancısı Hüseyin Duygu, “Karpuzun artık vatandaşı ferahlattığını düşünmüyorum, aksine alamayan vatandaş iyice bunalıyor” ifadesini kullandı.

Yazın gelmesiyle beraber karpuz, kavun, şeftali, üzüm, çilek, kayısı, dut ve erik gibi yaz meyveleri tezgâhlarda yerini almaya başladı. Ankara- Sakarya Caddesi’nde meyve-sebze satışı yapan Hüseyin Duygu, meyve sebze fiyatlarını ve çarşıdaki son durumu değerlendirdi.

IMG_2692

Duygu, “Meyve, sebze fiyatlarında yaşanan artış hem tüketiciyi hem de bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Tezgahlarımıza bakan vatandaş, neredeyse gram gram alışveriş yapıyor ya da sadece bakıp geçiyor... Artık nerede meyve sattığınızın bir önemi kalmadı. Gelir durumu daha iyi olan ilçelerimizde de satış aynı, gelir durumu daha düşük olan yerleşim yerlerinde de aynı… Nerede satış yaparsak yapalım, artık bir farklılık göstermiyor” dedi. 

IMG_2679

Kirazın kilosu 40 lira

Şeftali, kayısı, çilek, yenidünya, dut ve eriğin kilosunun 25 lira,  muzun 20 lira, kirazın kilosunun ise 40 lira olduğunu belirten Duygu, şöyle konuştu: “Kaliteli ürün satıyorum. Şu an kirazın kilosu 40 lira. Satmış olduğum kirazı dışarıya da gönderiyoruz. 25 liraya da orta boy kirazım var. Yani, meyvenin cinsine göre fiyat farkı olabiliyor. Benim piyasaya göre meyve fiyatlarım biraz daha yüksek. Çünkü kaliteli meyve alıyorum, müşterilerime kaliteli ürün sunmak istiyorum.”

IMG_2703

Yarım ya da dilim karpuz dönemi!

Meyve toptancısı Duygu, kavunun kilosunun 8 lira, karpuzun kilosunun ise 6 lira olduğunu belirterek, “Dilimle karpuz satmıyorum. Yarım karpuz verebiliyorum. Çünkü dilimle satılan karpuz günlük bitmezse bozulur. Tüketiciler de yarım karpuz almayı tercih ediyor.  Fakat artık çoğu yerde dilimle karpuz satılıyor. Sebebi, karpuz fiyatlarının yüksek oluşu. Düşünün bir tam yani 10 kilogramlık karpuz 60- 70 TL tutuyor. Vatandaş da haliyle daha ekonomik olana yöneliyor” şeklinde konuştu.

“Masrafa çalışıyorum!”

İş potansiyelinin yüzde 50 oranında düştüğünü ifade eden Duygu, konuya ilişkin şunları söyledi: “Akaryakıt fiyatları arttı. Bu durum ister istemez bizi etkiledi. Kazancımızın yarısını akaryakıta harcıyoruz. Örneğin karpuz almaya gidiyorum.300 lira akaryakıta veriyorum. Zarar ediyorum kısaca masrafa çalışıyorum. Vatandaş da haliyle yaz meyvelerinin fiyatlarını görünce bizlere sitem ediyor. Fiyat yüksekliği konusunda haklılar ama esnafı da anlamaları gerek. Kazandığımızı meyve-sebze almaya giderken zaten akaryakıta veriyoruz. Dolayısıyla bu durum da pek çok ürüne yansıyor. Aylık 20 bin lira kira ödemek zorundayım. Giderlerimiz her geçen gün artıyor, pek çok esnaf arkadaşım ayakta dahi durmakta zorlanıyor”