ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/ Ülkemizde hayvan sevme kültürü son yıllarda artarken, evcil hayvan besleyen ve sokak hayvanlarına destekte bulunan vatandaşlar, zamlara direnmeye çalışıyor.

Vadeli hesaplarda stopaj oranları değişti! Vadeli hesaplarda stopaj oranları değişti!

photo_5861561428035615480_y

Yeni Journal’a konuşan Pet Büfe sahibi Çağlar Hakverdi, pet ürünlerine gelen zamların ardından, hayvan sever vatandaşların mama almakta zorlandığını vurguladı.

Bilinçsizce petshop açan kişilerin, dükkanlarını kapatmak zorunda kaldığını dile getiren Çağlar Hakverdi, “Eskiden evcil hayvanı olan kişi sayısı bu kadar fazla değildi. Özellikle pandemi döneminde, kedi köpek sahiplenenlerin sayısı inanılmaz artış gösterdi. Talep artınca, işi bilen de, bilmeyen de dükkan açtı. Kimisine göre alıp satmak gibi görünse de, bizim işimiz canla. Örneğin her mama, her hayvan için uygun değildir. Yapısal özelliklere göre doğru yönlendirme yapılması gerekir. Bizler senelerdir bu prensipte ilerlediğimiz için, sağlam adımlarla iş yerlerimizi büyütüyoruz. Ankara’nın dört bir yanına sipariş dağıtıyoruz, bunun tek sebebi güvendir. Ticaretle uğraşıyoruz, elbette ki kazanacağız. Fakat bu sektördeki herkesten tek ricam, dostlarımızın da bir can olduğunu unutmadan hareket etmeleri. Bu bilinçle ilerlemeyen herkes, bir hevesle açtığı dükkanını kapatmak zorunda kaldı” dedi.

photo_5861561428035615466_y

“İki kilo aldıkları miktarı bir avuç alır oldular”

Mama fiyatlarındaki artışa ek olarak, KDV ve ÖTV oranlarının etkilerinden bahseden Hakverdi, “Pet ürünlerinin bir çoğu yurt dışından ithal geliyor. Doların artmasıyla orantılı olarak, fahiş bir zam geliyor. Çok değil, bundan 2 sene önce 90 TL’ye sattığımız mama, şuanda 420 TL. İnanın biz bu zam geçişlerini yaparken utanıyoruz. İşlerimizde düşüş yok, oturmuş bir müşteriye sahibiz fakat karlılık ister istemez düşüyor. Eskiden kazandığımız 5 bin TL ile hem şirket giderlerine bütçe ayırıyorduk, hem de yeni mal alabiliyorduk. Şuan inanın ödediğimiz tek bir taksit bile değil. Yüzde 18 KDV’ye ek olarak, bir de yüzde 15 ÖTV ödüyoruz. Üzerine ne kadar bir kazanç koyacaksın da rafa fiyat asacaksın. İnsanların alım gücü düştü, bazı müşterilerimiz sabit bir şekilde gelip 100 liralık mama alıp gidiyor. Eskiden 2 kilogram aldıkları mamayı şuan bir avuç alabiliyorlar. Marka düşürüyorlar istemsizce, bu da hayvanlara zarar veriyor. Tüy yapılarında bozulmaya ve farklı sindirim sistemi bozukluklarını ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

photo_5861561428035615474_y

“Sokak hayvanlarına bakım bir lüks oldu”

17 senedir bu işi yaptığını belirten Çağlar Hakverdi, “2006 yılında başladım ben bu işe. Fiyat artışı önceden senede iki kere yapılırdı, toplasan yüzde 15 bir artış gösterirdi. Şuan neredeyse her ay zam geliyor, bir aldığımızı tekrar aynı fiyata alamaz olduk. Biz ucuza alamayınca, müşteri de alamıyor. Kendi hayvanına mama alan, mutlaka bir paket de sokak hayvanları için alırdı. Şimdi bu durum o kadar azaldı ki, sokak hayvanlarına bakım bir lüks haline geldi. Bir yandan hayvanları koruma altına almak için canlı satışını yasaklıyorlar, ama diğer yandan bu fiyatlar yüzünden kedisini, köpeğini sokağa bırakan vicdansızlara da bahane olmuş oluyorlar” dedi.

photo_5861561428035615478_y

“Üç kuruş fazla kazanabilmek için hak yeniyor!”

Açık mamanın, bilinmeyen yerden alınmaması gerektiğini özellikle belirten Hakverdi, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim işte vicdan en önemli şeydir aslında. Kilo hesabı açık mama satışı en talep gören ürünlerdir. Öyle şeyler görüp duyuyoruz ki. Üç kuruş fazla kazanabilmek için, hak yemek artık kimseyi etkilemiyor. Tarihi geçmiş ürüne yeni tarih basanlar, kaliteli bir markanın etiketiyle ucuz mamayı açıp satanlar, sahte mama ambalajı yapanlar… Bu problemler son bulsa, herkes hakkıyla kazanacak, ama kimse bunu fark etmiyor. Güvendiğiniz, tanıdığınız, emin olduğunuz bir yer olmadığı sürece, açık mama kesinlikle almayın. Hem verdiğiniz paraya yazık, hem de gözünüzden esirgediğiniz can dostunuza yazık.”