Suat Hilmi Berk İlk kadın hukukçu denilince akla gelen isim Adaletin kadın savunucularından biri olan Suat Hilmi Berk 02 Nisan 1901’de İstanbul’da dünyaya geldi. İlk kadın hakim Suat Hanım ailesinin en büyük kızıdır ve Meliha ile Ferruh adında 2 kız kardeşi daha vardır.

Suat Hilmi Berk, pek çok kaynakta Türkiye Cumhuriyetinin ilk kadın hakimi olarak yer almaktadır. Fakat Adalet Bakanlığından Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne devredilen özlük dosyalarında adının yer almaması son derece ilgi çekmektedir. Suat Hilmi Berk, 1925 yılında Türkiye’nin ilk kadın Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi olarak göreve başlamıştır.

1641582482644

İstanbul Lisesi’ni bitirdikten sonra Atatürk’ün isteği ile İstanbul Hukuk Fakültesini kazanarak, 1925 yılında Türkiye’de ve hatta dünyanın sayılı ülkesinde Hukuk fakültesini bitirip diploma alan ve Sulh Hakimi olarak göreve başlayan ilk kadın hakimi olarak tarih sayfalarında yerini almıştır. O dönemlerde dünya çapında görev alan hakimler sadece çocuk mahkemeleri ile ilgili davalara bakarken, Suat Hilmi Berk’in hem sulh mahkemesinde görev alıyor olması, hem de Berlin Üniversitesi’nden dünyanın ilk kadın sulh hukuk hâkimi olduğunu kanıtlayan, belge almış olması tüm dünyada büyük yankılara sebep olmuştur. O dönem Atatürk’ün önderliğinde bir kadına kalem kırma yetkisi verilmiştir.

Images-49

Aynı zamanda İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Almanca, bilen Suat Hilmi Berk bir Türk kadını olarak, dünya dillerinin çoğuna olan hakimiyeti ile de ilgi toplamıştır. 1933 yılında doktora yapmak için gittiği Berlin’de Miralay Niyazi Ozman ile tanışarak evlenme kararı almış ve bu evlilikten Ahmet adında bir oğlu dünyaya gelmiştir. Niyazi Ozman o dönem Yavuz Firkateyninde miralay olarak görev almaktaydı. Yaklaşık 20 yıl kadar hakimlik yaptıktan sonra sırasıyla Tekel, Halk Bankası ve İş Bankasının avukatı ve hukuk müşavirliği görevlerini icra etmiş, sonrasında Demokrat Partinin kuruluş çalışmalarında görev almıştır. Suat Hilmi Berk 15 Haziran 2002 yılında Bodrumda vefat ettiğinde 101 yaşındaydı.