Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Tüketicilere etiketleri okurken dikkatli olmaları çağrısında bulunan  Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Pazarlarda yasak olmasına rağmen yazılmaması gereken şekilde etiketle karşılaşıyoruz. Etiketlerin şekli ve uygulanması gereken kurallar var. Hepsi eşit büyüklükte yazılacak. Pazarcı ürünü o fiyata vermiyorsa satın alan kişi, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir" dedi.

“Bilinçli tüketici ürün etiket bilgilerine dikkat eder”

Her şeyden önce bilinçli bir tüketici olmanın önemine değinen Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Bilinçli tüketici hakkını arar, alış verişten önce ihtiyacını net olarak belirler. Bütçesini gereksiz yere zorlamaz, ürün etiket bilgilerine dikkat eder. Üreticisi belli olmayan malı satın almaz, belgesiz alışveriş yapmaz, aldatıcı reklamlara kanmaz. İsraf etmez, kredi kartı ve kredi kullanımına dikkat eder” ifadesini kullandı.

Gündüz, “Çarşı, mağaza ve market ürünlerinin etiketlerinde insanların dikkatini çekmek için ‘19.99 lira’, ‘39.90 lira’ gibi fiyatlandırmanın sık sık kullanıldığını ve tüketicilerin alış veriş sonunda kalan kuruşlarını almaları gerekir. Dikkat edilmeyen bu kuruşlar ciddi rakamlara tekabül ediyor. Tüketicilerin hakkını aramasını istiyoruz. Bu tür etiket oyunları 6502 etiket yönetmeliğine aykırıdır. Bahsi geçen etiketler, tüketicinin algısını değiştirmekte ve genellikle yanıltmaya yönelik hareketlerdir. Tüketicilerimiz Ticaret Bakanlığı’nın “haksız ticari uygulama” sistemini cep telefonlarına indirip haksızlık yapıldığını düşündükleri durumlar için şikâyette bulunabilirler’’ uyarısı yaptı.

‘Tezgâhta 'yarım kilo' aldatmacası’

Pazar tezgâhlarındaki fiyat etiketinde küsuratın daha küçük boyutta yazılmasının yasak olduğunu dile getiren Gündüz, “Pazarlarda yasak olmasına rağmen yazılmaması gereken şekilde etiketle karşılaşıyoruz. Etikette, 4.95 veya 4.50 kuruş yazıyor. Etikete 50 kuruşu, küsuratı 4 liradan daha küçük yazıyorlar. Burada ilk görünen, büyük yazılan rakam ürün fiyatında geçerlidir. Pazarcı, etikete büyük yazdığı rakama ürünü satmak zorunda. Aynı şekilde, 'Yarım kilo' ifadesini etikete yazmak yasak. Etiketi çekip hakem heyetine başvurulduğunda yapılan inceleme sonrası satıcıdan tahsil edilecek para, tüketiciye iade edilebilir. CİMER ya da Ticaret İl Müdürlüğü'ne şikâyet edilebilir" dedi.

Tüketicilerin reyon fiyatını görüp aldıkları ürünün, kasada farklı bir fiyatla karşılarına çıkması durumunda tüketicinin haklarını araması gerektiğini vurgulayan Gündüz, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüketiciler, reyonda bir ürün aldıklarında kasadaki fiyatla aynı olup olmadığını karşılaştırsınlar. Kasada farklı bir fiyatla karşılaşırsalar tüketicinin lehine olan etiket fiyatı geçerlidir. Tüketiciler, böyle bir durumla karşılaştıklarında bunu fotoğraflayıp Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye Zabıta, ALO 175 veya tüketici derneklerine başvurabilirler.”