Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Bayrama sayılı günler kala çikolata, şeker, tatlı gibi ürünlere talep arttı. Çikolata firmasının sahibi Cihan Özkök, çikolata alırken dikkat edilmesi gereken hususları Yeni Journal’a anlattı. Özkök, “Kaliteli çikolata, öncelikle kakao oranından anlaşılır” dedi.

Tam 30 yıldır Ankara’da bulunan çikolata firmasının ikinci kuşak sahibi Cihan Özkök ile bayrama az bir süre kala, sektörü ve çikolata fiyatlarını konuştuk.

“4 bin yılı aşkın uzun bir geçmişe sahip”

Özkök, “Yediden yetmişe, kadın, erkek genç, yaşlı demeden herkesin büyük bir tutku ile severek yediği çikolata, 4 bin yılı aşkın uzun bir geçmişe sahip. Ham maddesi kakao olan ve M.S. 600 yılında, Mayalar tarafından uzun bir süre içecek olarak tüketilen ardından İspanyolların keşfi ile Avrupa'ya oradan da tüm dünyaya yayılan çikolata, zamanla insanların en sevdiği ve onlara en çok mutluluk veren yiyeceklerden biri haline geliyor. 1950'li yıllarda ise Türkiye'de fabrikaları ile birlikte yayılmaya başlayan çikolata tadıyla, kokusuyla şimdi hayatımızın vaz geçilmez yiyeceklerinden biri… Biz, firma olarak perakende satış gerçekleştiriyoruz. Ayrıca internetten de satışlarımız bulunmakta. Ben mesleği, babamdan devraldım. Eski zamanlara kıyasla, genel olarak satışlarda bir düşüş yaşanıyor. Özellikle, eski bayramlardaki yoğunluk hiçbir yerde yok sanırım. Aslına bakılırsa, bayramlarda çikolata almak bir adettir. Satışlar azalsa da adet, devam ediyor. Geçen seneye oranla, çikolata fiyatı aşağı yukarı yüzde 80, yüzde 90 arasında bir artış gösterdi. Çikolata kutusuna ise, nereden baksanız yüzde 150 bandında bir zam gelmiştir. Girdi maliyetlerinde yaşanan artış doğal olarak ürünlere de yansıyor. Bu sadece, bizim sektör için değil, pandeminin de etkisiyle birlikte, çoğu sektör bu durumda. Babamın, eskiden firmayı işlettiği zamanlarda daha çok iş vardı ama şöyle bir durum da var; eskiden internet satışları yoktu şu anda eskisinden farklı olarak internet satışlarımız bulunmakta. İnternet işin içine girdiği zaman, 81 vilayete açılabiliyorsunuz. Dolayısıyla, eski zamanların o müşteri yoğunluğunu, biz de internet satışlarıyla kapatıyor gibiyiz” diye konuştu.

“İnsanlara lezzetin tarifini yapamazsınız”

Her meslekte olduğu, çikolata yapımında ve sunumunda da kendinizi sürekli yenilemelisiniz diyen Özkök, “Bu anlamda, teknolojiyi kullanıyoruz. Çünkü insanlara lezzeti anlatamıyorsun. Biz de teknoloji ve görselliği kullanarak satışlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Yurtdışındaki insanlara bile internet aracılığıyla ulaşabiliyoruz” dedi.

“Fiyat bazlı olarak en çok madlen çikolata tercih ediliyor”

Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda 4 kişilik bir aile, çikolata yemek ve eve gelen misafirine de ikram etmek için muhtemelen orta boy bir çikolata tercih edecektir. Bu da yaklaşık olarak 130 liradan başlayıp 300 liraya kadar çıkar. Şu anda dükkânımızda, en uygun çikolata Madlen çikolata o da 200 lira. Fakat 20- 30 TL olan sayıca daha az adet olan çikolatalarımızı da satışa sunmaya başladık…Yaklaşık olarak 140’a yakın çikolata çeşidimiz var. En çok rağbet edilen çikolata fiyat bazlı gittiğimiz zaman, madlen çikolata… İkincisi de spesiyal dediğimiz içinde fındık, fıstık badem, karamel bulunan çikolatalarımız.

“Kaliteli kakaonun ana vatanı Afrika”

Çikolatanın ham maddesi olan kakao hakkında bilgi veren Özkök, “Kakaonun en iyi üretildiği yer Gana ve Fildişi’dir En kaliteli kakao bu iki yerde çıkmaktadır. Kısacası, kaliteli kakaonun ana vatanı Afrika… Bu saydığım bölgede, geçen sene söylentiye göre işçi bulunamamış ve kakao üretimi sekteye uğramış. Kakao toplamının da bir sistemi var hala eski usul işleniyor. Kakaoları muz yaprakları ile kurutuyorlar” diye konuştu

“Kaliteli çikolata kakao oranından ve kokusundan belli olur”

Son olarak, ‘kaliteli çikolatalı nasıl anlaşılır’ sorusunu yanıtlayan çikolata firma sahibi Cihan Özkök, sözlerini şöyle tamamladı: “Kaliteli çikolata, öncelikle kakao oranının derecesinden anlaşılır. Bizim kendi çikolatalarımızın, kakao oranı yüzde 61.5. Bu da oldukça yeterli bir seviye. Yani kakao oranı yüzde 10 olan bir çikolata yediğiniz zaman, ne kadar tüketirseniz tüketin sizi damak tadı olarak tatmin etmeyecektir. Bunun haricinde, kaliteli çikolatayı kokusundan anlayabilirsiniz. Çikolatayı kağıdından veya kutusundan çıkardığınız zaman, etrafa bir koku yayılır. Bu koku, çikolatanın tazeliğini gösterir. Tarihi geçmiş, beklemiş ya da ısı değişimine uğramış çikolatada, beyazlama veya şekil kaybı olur. Yalnız şunu da belirtmekte fayda var, çikolata bayatlamıyor ama lezzet kaybına uğruyor. 3 aylık, 6 aylık bir çikolata yediğiniz zaman lezzetini alamıyorsunuz. Şöyle düşünün, herhangi bir çikolata yeriz ve daha sonrasında ondan hiçbir tat alamadığımızı anlarız. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de çikolatanın beklemiş olmasıdır. İyi bir çikolatanın rengi parlak ve kusursuz olmalıdır. Çikolatanın üzerinde renk bozuklukları ya da çizikler olmamalıdır. Sütlü çikolatalar çok koyu olmayan parlak bir kahverengi renge sahiptir, beyaz çikolatalar parlak fil dişi rengindedir, bitter çikolata ise parlak ve koyu kahverengi renge sahiptir. Çikolatanın rengine baktıktan sonra kaliteli olup olmadığını kokusundan da anlayabilirsiniz. Kokusu elinize aldığınız an burnunuza gelmelidir. İyi bir çikolatayı kokladığınız an aromasından onun kaliteli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca kaliteli çikolata ele alındığı andan itibaren bir kaç saniye içerisinde erimeye başlar. Gelelim çikolatanın tadına. İyi bir çikolata ağızda yağlı bir tat bırakmaz, ağızda erirken yapışkan bir tat oluşturmaz. Rengi, kokusu, tadı sizi cezbediyor ve ağzınıza attığınız an sizi mutlu ediyorsa işte o kaliteli bir çikolatadır.”