Murat KARATAŞ / 2014 yılının 6-7 Ekim tarihlerinde vuku bulan, ‘Kobani olayları’ ve ‘6-7 Ekim olayları’ olarak adlandırılan protestoların üzerinden 7 yıl geçti.

Peki o tarihte yaşanan acı olaylar nasıl başlamıştı, nasıl bitmişti ve ne kadar tahribat bırakmıştı?

Arapça adıyla Ayn-el Arab, Kürtçe adıyla Kobani, Suriye'nin kuzeybatısında yer alan ve Halep Vilayeti'ne bağlı kasabanın kontrolü, 2011'de Suriye'de iç savaşın başlamasından kısa süre sonra terör örgütü PYD’ye geçti.

IŞİD terör örgütü ise, Eylül 2014'te Kobani'ye karşı bir harekât başlattı.

IŞİD, Ekim ayında Kobani'de ciddi bir ilerleme kaydetmeye başladı. Bu süreçte, Türkiye'nin farklı kentlerinde ‘Kobani'ye destek’ eylemleri yapıldı.

6 Ekim 2014'te HDP, Kobani'yle ilgili sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bir mesajla halkı protestoya çağırdı. Çağrı üzerine, önemli kısmı Doğu ve Güneydoğu kentlerinde olmak üzere, kitlesel sokak eylemleri başladı. 8 Ekim'e gelindiğinde gösterilerde şiddet olayları arttı.

Olaylarda hem güvenlik güçleriyle göstericiler, hem de bazı yerlerde eylemciler ile karşıt gruplar arasında çatışma yaşandı. HDP'li Demirtaş, 9 Ekim'de Diyarbakır'da bir basın açıklaması yaptı ve protestoları savunurken şiddet olaylarını eleştirdi, bunların durması çağrısını yaptı ve tutuklu Abdullah Öcalan'ın da kendilerine ulaşan mektubunda bunu belirttiğini söyledi. 9 Ekim'de ise olaylar sona erdi.

Yetkililere göre 35 il ve 96 ilçede yaşanan olaylarda, 37 kişi yaşamını yitirdi, 326'sı güvenlik görevlisi 761 kişi de yaralandı. Ayrıca çıkan olaylarda 197 okulun yakıldığı, 269 kamu binasının tahrip edildiği, bin 731 ev ve işyerinin yağmalandığı, bin 230 aracın zarar gördüğü açıklandı.