Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, sektörün sorunlarını Yeni Journal’a anlattı.

Dünyada küresel bir iklim değişikliğinin yaşandığını anımsatan Şahin, “Nisan ayına girmemize rağmen, hava sıcaklıkları halen düşük. Bu durum arıları olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü hava soğuk olduğu için arılar kovanlarından çıkmıyor. Bu yüzden arıların beslenmesi lazım. Arı yetiştiricileri arılarını beslemek zorunda... Bu sene arı yetiştiricileri kışlatma döneminde arıları besleyemediği için, ciddi arı ölümleri de meydana geldi’’ diye konuştu.

“Olumsuz iklim koşulları arıları etkiliyor”

Olumsuz iklim koşulları, maliyetlerin artması gibi birçok sorunun arı üreticilerini direkt etkilediğinin altını çizen Şahin, arıcıların zor ekonomik koşullar içinde üretim yapmaya çalıştığını dile getirdi.

Şahin, “Arı üreticileri, nisan ayında arıları şekerle beslemezdi. Nisan ayında doğa canlanır, çiçek açardı. Bitki çeşitliliği, ülkemizde çok fazla ancak arı kovanından dışarıya çıkamıyor. Bu yüzden bu sene nisan ayında, arı üreticileri halen arıları besliyor. Beslemek zorunda. Yoksa bal üretiminde sıkıntı olacak” dedi.

“Arı yetiştiricilerine mazot desteği sağlanmalı”

Türkiye’de gezgin arıcıların olduğunu da belirten Şahin, arı yetiştiricilerinin en büyük sorunlarından birinin mazot fiyatlarında yaşanan artış olduğunu söyledi.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl, 7 liraya aldığımız mazot, bu sene 20 küsur lira. Türkiye’de gezgin arıcılık yapılıyor. Gezgin arıcılar, yılda en az 30 bin kilometre yapıyor. Dolayısıyla, arıcıların mazot masrafını bire beş katladı. Biz şunu söylüyoruz; arı yetiştiricilerinin şu an iki sorunu var. Şeker ve mazot ihtiyacı. Türkiye’de arı yetiştiricilerine mazot desteği sağlanması gerekiyor. Bu sene arıcılar bir yerden bir yere gidemez halde. Mazot desteği verilmesi lazım.”

“Bu sene bir kilogram balın maliyeti 50 lira”

2021 yılında 1 kilogram balın maliyetinin 22 lira 60 kuruş olduğunu belirten Şahin, bu sene 1 kilogram balın maliyetinin 50 lira olduğunu söyledi.

Arı yetiştiricilerinin kış döneminde arılarını beslemek için şekere ihtiyacı olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arı yetiştiricilerine şeker desteğinde bulunduğunu anımsatan Şahin,

konuya ilişkin şunları kaydetti: “Bir kovan arının 15 kilogram şekere ihtiyacı var. Biz de Tarım ve Orman Bakanlığından şeker desteği istedik. Arı yetiştiricilerine, 5 kilogram şeker desteği versin istedik. Tarım ve Orman Bakanlığı, sektörün girdi maliyetleri ve fiyatların artışı gibi önemli hususları dikkate alarak, arı üreticilerine ek arz sağlanması kararı aldı. Üretim döneminden şu ana kadar arıcılara 14 bin ton şeker arzı sağlandı. Üreticilerimizin daha fazla ürün elde edebilmesine imkân sağlayabilmek için 16 bin ton şeker arzı daha sağladı. Toplamda 30 bin ton şeker arı üreticilerine verildi.”

“Arı ekosistemin önemli bir parçası”

üzerine zirai ilaçlama çalışmalarının yapıldığını belirten Şahin, “Yaprak bitkilerini ilaçlıyorlar ama arılarda o ilaçlardan etkileniyor. Yaprak bitkilerini etkileyecek ama arıları olumsuz etkilemeyecek ilaç piyasada bulunuyor. Ancak bu ilaçların fiyatı daha yüksek. Dolayısıyla çiftçi arkadaşlarımızın, bu bilinci geliştirmesi lazım. Arı çok önemli bir canlı. Bu yüzden, arılara sahip çıkmamız gerekiyor. Arı ekosistemin bir parçası, bunu unutamamamız gerekiyor. Bu bilinci geliştirmemiz lazım. Her ilin planlama yapmasını istiyoruz. Her ilin ilaçlama programının olması gerekiyor. ‘Ben istediğim zaman bitkime ilaç yaparım’ düşüncesinin hâkim olmaması lazım” diyerek sözlerini tamamladı.