Ancak Washington'un F-35 programı konusunda tavrında değişiklik olmadığı ortaya çıktı. ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verse bile, F-35 programına dönmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması sonrası NATO'ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya'ya Türkiye 'hayır' diyor. Vetoyu kaldırma konusunda tavrının değişebileceğini de ekleyen Ankara'nın pazarlık masasına Rus S-400'leri nedeniyle çıkarıldığı F-35 programı ve ABD'den almak istediği F-16'ları koyduğu belirtiliyor. Ancak ABD F-35 konusunda tavrının değişmediğini ortaya koydu.

Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini aldığı gerekçesiyle; ortağı olduğu F-35 programından tek taraflı olarak çıkartılmıştı.

MESELE TÜRKİYE'Yİ CEZALANDIRMAK DEĞİL

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verse bile; F-35 programına dönmesinin mümkün olmadığını söyledi. Savunma sanayii yazarlarıyla bir araya geldiği etkinlikte konuşan Smith'e, bu konu soruldu.

Smith gazetecilere verdiği demeçte "Türkiye F-35 programına geri dönmeyecek" dedi ve ekledi: "Mesele, Rus silah sistemlerini satın aldığı için Türkiye'yi cezalandırmak değil. Mesele; S-400 ile F-35'in aynı yerde olmasıyla ve kritik bilgilerin Rusların eline geçme ihtimaliyle alakalı."

ABD'Lİ DİPLOMATIN GÖRÜŞÜ BİDEN HÜKÜMETİNİ ETKİLEYEBİLİR

Adam Smith, Türkiye'ye silah ihracatına izin verilmesine ilişkin nihai karar üzerinde doğrudan etkiye sahip değil. Zira ABD'nin silah ihracatıyla alakalı konular; Dış İlişkiler Komitesi'nin alanına giriyor. Ancak Smith'in sözleri, Joe Biden yönetiminin görüşünü yansıtma ihtimali bakımından önemli.