Erdoğan, "Bilişim başta olmak üzere çeşitli alanlarda istihdamı artıracak yeni projeler hayata geçiriyoruz. 5 temel unsur kalkınmamızın temelini teşkil ediyor; yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme. Nitelikli iş gücünü artırma gayesiyle 2020 yılında başlattığımız 1 milyon yazılımcı projemiz işte bu anlayışla ortaya çıktı. Ücretsiz sunulan ve herhangi bir şart aranmayan proje portalına kayıt yaptıranlar 33 iş kolundan birini seçerek 216 eğitime dahil olabiliyor. Başlangıcından bugüne hedefini  aşarak 1 milyon 96 bin 566 kişi bu program üzerinden eğitimlerini tamamladı. Görüldüğü sebebiyle projemizi devam ettirme, önümüzdeki yıl eğitim sayısını iki katına çıkarma kararı aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde başlattığımız 1 milyon yazılımcı istihdamı projesinin kendi alanlarındaki bölümlerine 5 ayrı bakanlığımız da destek veriyor. MEB projedeki adayların ölçme ve değerlendirme sürecini yönetiyor. Bu güne kadar 20 bine yakın gencimizin değerlendirme sonuçları işverenlerle paylaşıldı. Teknolojinin durduğunuzda geri kaldığınız bir alan olduğunu unutmadan eğitim programlarımızı sürekli yeniliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kurumlarımızın sahip olduğu teknoloji gücünü gençlerimizi geleceğe hazırlamak için harekete geçiriyoruz" diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

AA-20221229-29862934-29862931-1_MILYON_ISTIHDAM_PROJESI_KAMUOYU_BILGILENDIRME_PROGRAMI

"İlmi Anadolu'ya yaygınlaştırmayı hamdolsun biz gerçekleştirdik"

"Dün yine burada gerçekleştirdiğimiz TÜBA ve TÜBİTAK bilim ödüllerinde de vurguladığım gibi teknoloji alanında yapacağımız tüm atılımların temelinde bilim vardır. Üniversitelerimizin rektörlerine, bilim ve teknoloji odaklı olmayan eğitim sisteminin çapı yakalayamayacağını tekrar hatırlatmak istiyorum. şurası çok önemli 76 üniversite ile biz hükümeti devraldık. şuanda 208 üniversitemiz var. daha önce her ilimizde üniversite yoktu ama şimdi 81 vilayetimizde üniversite var. Medeni olmak medeniyet bu. İlmi Anadolu'ya tüm annelerimizin yavrularına yaygınlaştırmayı hamdolsun biz gerçekleştirdik. 

"Bilişim sektörünün bir diğer özelliği de mekândan bağımsız çalışmaya imkân sağlamasıdır. Bugün yararlandığımız pek çok teknolojik hizmetin bize ülkenin veya dünyanın neresinden sağlandığını bilemiyoruz. Ürünlerin ve hizmetlerin gelişilmesinde de benzer bir süreç yatıyor. Dijital göçebeliğin yaygınlaştırılması, özellikle gelişmekte olan illerimizdeki gençlerin katma değeri yüksek bilgi teknolojileri alanında istihdamını kolaylaştırıyor. Biz de fırsatı değerlendirmek için yeni projeler geliştiriyoruz.

AA-20221229-29862934-29862932-1_MILYON_ISTIHDAM_PROJESI_KAMUOYU_BILGILENDIRME_PROGRAMI

"Benim torunum bile evde aman yarabbi bizi solladı gidiyor. İşte bu proje ile dijital alana giriş yağan evlatlarımızın ileride neler başarabileceklerini şimdiden hayal edebiliyoruz.  

"İstihdamda 31 milyonu geçerek tarihimizin en büyük rakamına ulaşmak en büyük sevinç kaynağımızdır. Son bir yılda 1,5 milyona yakın istihdam sağlamış olmamız uyguladığımız programın gücüne isabet ediyor.  

"Şimdi sizlerle milletimizin bu alandaki heyecanını ve gayretini desteklemek için hazırladığımız bazı müjdelerimizi paylaşmak istiyorum.

İlk müjdemiz; Hazine destekli kefalet kapsamında açıkladığımız 200 milyar liralık desteğin 4 milyar liralık kısmını teknoloji destek paketi olarak ayırdık. Bu paketle teknoloji odaklı yazılım, yapay zeka, akıllı şehir gibi alanlarla KOBİ ölçeğine sahip teknoloji firmalarımızı destekleyeceğiz.

İkinci müjdemiz; 1 milyar lira kefalet limitini haiz dijital dönüşümü destekleme paketi ile KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamalarını hedefliyoruz. Bu çerçevede KOBİ’lerimize personel desteği, internet altyapısı kurulumu, donanım desteği ve yazılım lisans giderleri gibi alanlarda destek vereceğiz.

Üçüncüsü; veri merkezi sektörümüzü geliştirmek, uluslararası veri merkezi ve bulut işletmecileri ülkemize çekmek amacıyla mali teşvikler yanında mevzuat çalışması da yapıyoruz.

Dördüncüsü; teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan bilişim personeline yüzde 100 uzaktan çalışma desteği sağlayacağız.

Beşinci; kamuda görev yapan bilişim personelinin sayısında 2023’te çok ciddi oranda artırıma gideceğiz.

Bitmedi altıncısı; kamu bankalarımız vasıtasıyla bilişim alanındaki girişimlere özel altı ay geri ödemesiz yeni bir girişimci kredisi vereceğiz.

Yedinci; imalat ve bilişim sektörlerinde ilave istihdam yapan iş yerlerine verilen aylık 10 bin liraya kadar sigorta pirim desteğini de 2023 sonuna kadar uzatacağız."